Damir Zukan: Krštenje u Duhu Svetom

LAICI

Nacionalni koordinator Obnove u Duhu Svetom Damir Zukan održao je predavanje “Krštenje u Duhu Svetome”.

Prvo iskustvo krštenja u Duhu Svetome imao je 1998. godine prilikom dolaska svetog oca Ivana Pavla Drugog u Split. Iskustvo je promijenilo njegov život. “Shvatio sam da je Bog stvaran, prisutan i živ.”

Govorio je i o molitvi braće i sestara koja je sve promijenila. Bilo je to 2000. godine, kaže. “Nisam znao što se događa, ali sam primijetio da sam postao drugačiji od te molitve. Braća i sestre su molili za mene i zazivali da Duh Sveti siđe na mene, na moje srce, na moje misli, na moj život i osjetio sam silnu Božju prisutnost i otkrivanje da je Bog stvaran, osoban, živ. Osjetio sam Njegovu ljubav. Taj susret ostao je za mene živ do dana današnjeg”, svjedoči Damir Zukan.

KRŠTENJE U VATRI DUHA SVETOG

Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. (Mk 3, 11)

Vatra rasvjetljava. Daje nam jedan novi Božji pogled na život. Rasvjetljava naš duhovni život i pomaže nam da rastemo u duhu. Rasvjetljava darove i talente koje nam je Bog dao da bi mogli služiti i živjeti u njima. Rasvjetljava naše grijehe, slabosti. U borbama daje jasnoću, rasvjetljenje u borbama protiv tih slabosti.

Vatra čisti. Čisti nas od grijeha. Prepoznajemo naše grešne sklonosti. Dopuštamo da vatra Duha Svetoga dođe u naše srce i očisti nas od svega onoga što nije dobro. Iz toga stanja vodi nas u rast u plodovima Duha Svetoga.

Vatra štiti. Vuk bježi od vatre. Isto tako u duhovnom smislu vatra Duha Svetoga otvara Božju zaštitu za naš život. Zli želi uzeti od nas sve što nam Bog daje, a Božja zaštita po Duhu Svetome nas štiti od toga.

ŠTO KRŠTENJE U DUHU SVETOME RADI U ŽIVOTU VJERNIKA?

“Milost koja je primljena po sakramentima je uspavana. Spava i treba novi zahvat Duha Svetoga koji će probuditi ili osloboditi milost koja nam je dana na krštenju, krizmi ili svaki put na svetoj misi” (sveti Toma Akvinski)

Krštenje u Duhu Svetome je milost koja obnavlja cjelopkupni kršćanski život. Sve one milosti, sve što smo primili od krštenja, svakog sakramenta, mise, molitve…  kao sjeme stoji u nama i potreban je jedan novi zahvat da se to aktivira u našim životima.

Cijelo predavanje Damira Zukana poslušajte u nastavku: