Povijest, strukturiranje i djelovanje Katoličke karizmatske obnove u BiH

3. KKODS BiH

Pregled susreta i stvaranja zajedništva

Bitna sastavnica duhovnosti Katoličkog karizmatskog pokreta obnove u Duhu Svetom (u daljnjem tekstu KKODS) jest pripadnost članova molitvenim skupinama, odnosno molitvenim zajednicama. Karizmatske zajednice dugi niz godina djeluju u Bosni i Hercegovini, a konkretnije povezivanje zajednica i njihov organizirani rad započinje 2014. godine.

Livno 2014.

Poticajni susret za osnivanje nacionalne koordinacije Obnove u Duhu Svetome Hrvatske održao se u Livnu, u Kući djeteta Isusa, od 21. do 23. studenog 2014. godine. Dogodilo se zajedništvo kroz otvorena srca voditelja molitvenih zajednica karizmatskoga pokreta Obnove u Duhu Svetome Hrvatske i nekoliko voditelja iz Bosne i Hercegovine. Uz 5 tema koje su se odnosile na identitet karizmatskih molitvenih zajednica, kriterije crkvenosti, karakteristike vjernika, posebno svećenika, u ovim molitvenim zajednicama, sukobu mentaliteta svijeta i mentaliteta kraljevstva nebeskog, podjeli i razmjeni iskustava nazirali su se razni korisni zaključci. Ovaj susret se može nazvati početkom povezivanja karizmatskih molitvenih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine u koordinirani rad.

Udbina 2015.

Drugi susret voditelja članova zajednica KKODS-a je održan na Udbini 2015. godine, u organizaciji KKODS-a Hrvatske. Na taj susret  pozvani su voditelji zajednica iz Bosne i Hercegovine, gdje je dan naglasak na otkrivanje talenata i darova, osluškivanje i izvršavanje Božjih poticaja i nadahnuća, ozbiljnost u vodstvu zajednice i drugo. Svaki od ovih susreta bio je poticaj za upoznavanje i susret s voditeljima i zajednicama koje djeluju na području Bosne i Hercegovine.

Marija Bistrica 2016.

Susret za voditelje molitvenih zajednica organizirali su braća i sestre iz KKODS HR u Mariji Bistrici 2016. godine. Trodnevni program o formaciji voditelja i zajednica održala je tadašnja predsjednica ICCRS-a Michelle Moran.  Michelle je imala predavanja na temu voditeljstva (život voditelja, voditi s vizijom, voditi kao sluga), zatim o naravi i viziji Obnove, teologiji krštenja u Duhu Svetom, karizmama, darovima i plodovima Duha Svetoga i dr. Susret je urodio osnivanjem Koordinacije KKODS-a Hrvatske u studenome 2016. godine u Mariji Bistrici. Na ovom susretu su bili nekoliko voditelja zajednica iz Bosne i Hercegovine gdje su imali susret i razgovor s tadašnjom predsjednicom ICCRS-a Michelle Moran i izvijestili ju o stanju Katoličke karizmatske obnove u Bosni i Hercegovini.

Knin 2017.

Godišnji susret članova Molitvenih zajednica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Kninu je imao evangelizacijski i formacijski karakter gdje smo mi iz BiH dobili vjetar u leđa i dogovorili prvi susret voditelja Karizmatskih zajednica Bosne i Hercegovine u Livnu 25. 11. 2017. godine.

PRVI ONICIJATIVNI SUSRET VODITELJA I DUHOVNIKA KARIZMATSKE OBNOCE U BIH

Livno 2017.

Kao što je dogovoreno u Kninu, inicijativni susret za osnivanje nacionalne koordinacije Karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine održao se u Livnu, u Kući djeteta Isusa, 25. studenoga 2017. godine. Dogodilo se zajedništvo kroz otvorena srca voditelja molitvenih zajednica karizmatskog pokreta Obnove u Duhu Svetome Bosne i Hercegovine. Susret je organizirala zajednica Rastimo u Gospodinu pod geslom „Duha ne trnite“ (1. Sol 5, 19). Susretu su nazočila 4 svećenika, 19 voditelja i 13 zamjenika predstavnika 19 molitvenih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine. Najavljeni su i daljnji susreti članova molitvenih zajednica kroz iduću godinu jer je na ovom susretu bilo jasno koliko je značajno biti otvoren iskustvima drugih, a nadasve, koliko je dobro – moliti zajedno.

Buško Blato,  Karmel Svetog Ilije 2018.

Susret za voditelje i duhovnike  molitvenih zajednica iz Bosne i Hercegovine organizirani su u Karmelu Svetog Ilije na Buškom jezeru 21. i 22. srpnja 2018. godine. U Karmelu Svetog Ilije je osnovana koordinacija molitvenih skupina, grupa i zajednica BiH naziva „Obnova u Duhu Svetom BiH“. Na susretu su sudjelovali i nacionalni koordinatori Obnove u Duhu Svetome iz Hrvatske Lordan Ljubenkov i Damir Zukan koji su posvjedočili blagoslove koje donosi zajedništvo i istaknuli kako su ove dvije koordinacije u stvari izraz jednog zajedništva koje traje već nekoliko godina kroz razne zajedničke susrete članova. Na susretu se mogla osjetiti radost zbog novog zajedništva. Kao koordinator ODS BiH izabran je Mirko Puđa iz Livna, a za njegova zamjenika Josip Milić iz Mostara. Kao duhovni asistent ODS BiH izabran je fra Tomislav Jelić.

Sarajevo 2018.

Prvi susret članova molitvenih zajednica iz BiH povezanih u koordinaciju  Obnove u Duhu Svetome (ODS) Bosne i Hercegovine održan je u samostanskoj Crkvi na Bistriku – Sarajevo. Susretu se odazvalo oko 300 članova zajednica iz raznih mjesta Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Mostar, Gorica Sovići, Drinovci, Šujica, Livno, Podhum, Kupres, Bugojno, Kiseljak, Novi Travnik, Travnik, Vitez, Tolisa, Banja Luka i Jajce). Geslo ovog susreta bio je Pavlov poziv Solunjanima „Duha ne trnite“ (1 Sol 5, 19)

Zadar 2018.

Održan je četverodnevni susret voditeljstava zajednica KKODS-a Hrvatske i Bosne i Hercegovine i stavljen je naglasak na organizaciju zajednica, formaciju članova i voditeljstva te evangelizaciju. Navedenom prilikom je direktor ICCRS-a Oreste Pezare govorio o važnosti formacije voditelja te osobnoj molitvi kao polazištu za služenje drugima.

Međugorje 2019.

Održan jednodnevni susret voditelja, njihovih zamjenika, duhovnih asistenata u Međugorju 20. ožujka 2019. godine.

 Banja Luka, lipanj 2019.

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je sugerirao Katoličkoj karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom BiH da se okupe na Duhovsko bdijenje u Banjoj Luci u isto vrijeme kada se i Sveti Otac Franjo na trgu sv. Petra u Rimu sastaje s predstavnicima Katoličke karizmatske obnove iz cijeloga svijeta i kada službeno počinje djelovati od njega osnovana nova organizacija CHARIS, koja ujedinjuje od istog pape ranije osnovane organizacije u karizmatskoj obnovi Crkve: Međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove i Katoličko bratstvo. Okupilo se 30-ak zajednica s više od 900 članova i simpatizera Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Bogat program, koji su osmislili biskup banjolučki Franjo Komarica i koordinator KKODS BiH Mirko Puđa, trajao je cijeli dan, a uključio je razne predavače, molitvu i slavljenje.

 Banja Luka listopad 2019.

U velikoj župnoj crkvi Marija Zvijezda u Banjoj Luci održan je u subotu, 26. listopada 2019. drugi ovogodišnji susret zajednica KKODS BiH  iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, te susjedne Hrvatske. Na taj susretu došao je i manji broj drugih vjernika laika iz banjolučkog i prijedorskog kraja, ukupno oko 500 sudionika.  Susret je trajao od 10 do 18.30, a bio je ispunjen raznovrsnim programom: liturgijskim slavljima i katehetskim predavanjima. Susret je koordinirao Mirko Puđa iz župe Podhum u Livanjskom dekanatu, koordinator svih molitvenih zajednica iz BiH, od kojih je nazočnih bilo 17. Biskup je Franjo bio u svojstvu domaćina susreta cijelo vrijeme nazočan i aktivan u predavanjima i u predvođenju liturgijskih slavlja: pobožnosti Križnoga puta – po prvi put na temu Sluge Božjeg Franje Pfannera, osnivača Marije Zvijezde, predslavljenja koncelebrirane Svete Mise i klanjanja pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Brojni članovi molitvenih zajednica pristupili su i sakramentu sv. ispovijedi. Cjelokupni susret je glazbeno predvodila i molitveno pratila grupa iz Mostara. Sudionici su iskazali svoje veliko zadovoljstvo cjelokupnim sadržajem susreta, kako predavanja, tako i liturgijskih i molitvenih slavlja.

Župnik Zvonko Topić, njegov pomoćnik mons. Ivica Božinović i drugi domaći suradnici potrudili su se oko potrebnih usluga sudionicima, koji su zadovoljni zaželjeli ponovno održavanje slična susreta.

Trogir 2019.

U Trogiru je od 28. 11. do 01.12. 2019. godine organiziran godišnji susret vodstva zajednica i duhovnika na kojem je sudjelovalo 180 voditelja zajednica, zamjenika i voditelja službi i duhovnika. Kroz radionice i predavanja nastojalo se podići svijet o važnosti karizme zajedništva i rada na sebi u cilju učinkovita služenja u projektima evangelizacije, formacije i poslanju zajednica.  Na susretu voditelja sudjelovali su predstavnici zajednica iz BiH zajedno s duhovnim asistentima te koordinatorom.

Visoko 2020.

U Franjevačkom samostanu u Visokom od 21. 02. do 23. 02. 2020. godine održan je susret voditeljstava zajednica KKODS-a Bosne i Hercegovine i stavljen je naglasak na organizaciju zajednica, formaciju članova i voditeljstva, predstavljanje Statuta te evangelizaciju. Gost na susretu bio je Damir Zukan koordinator KKODS-a Hrvatske. U Visokom je predstavljen i usvojen Statut KKODS BiH.

Međugorje 2015. – 2020.

Susreti se održavaju u tjednu nakon Uskrsa od srijede do nedjelje pri čemu je prvi dio (srijeda-petak) formacijskog karaktera, odnosno organizirane su tematske škole za vodstva zajednica (škola karizmi, obuka za službu ozdravljanja, nutarnjega iscjeljenja i oslobođenja), dok je drugi dio (petak-nedjelja) namijenjen svim članovima zajednica kada osim predavača i sudionici prethodno održanih škola sudjeluju u tematskim radionicama.

Na ovim susretima se uz formaciju voditelja usklađuje i zajedničko pastoralno djelovanje.

 

Osnivanje Charis-a i prilagodbe

Nova Međunarodna služba Katoličke karizmatske obnove Catholic Charismatic Renewal International Service (CHARIS) osnovana je 08. 06. 2019. godine na poticaj pape Franje spajanjem Međunarodne službe Katoličke karizmatske obnove International Catholic Charismatic Renewal Services (ICCRS) i Katoličkog bratstva Catholic Fraternity donosi novosti i kod nas: kao dio nekadašnjeg ICCRS-a, KKODS BiH svoje djelovanje usklađuje sa Statutom CHARIS-a. Sukladno tomu dosadašnji naziv Koordinacija katoličkih karizmatskih molitvenih zajednica, skupina, udruga, ustanova (Koordinacija KKODS) promijenjen je u NSZ KKODS (Nacionalna služba zajedništva KKODS)

NSZ KKODS, osnovana sukladno statutu CHARIS-a, nastavlja djelovanje Koordinacije KKODS-a, kao krovna služba zajednica koje su dio Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetome Bosne i Hercegovine (KKODS). KKODS Bosne i Hercegovine kao dio CHARIS-a, dio je Katoličke karizmatske obnove (Obnova) u svijetu.

NSZ KKODS čine vijeće nacionalni koordinator,  duhovni asistent (vijeće duhovnih asistenata) njihovi savjetnici te koordinatori pojedinih službi NSZ-a.

KKODS BiH  djeluju kroz molitvene skupine, odnosno molitvene zajednice. Unutar KKODS-a BiH trenutno djeluje 20 zajednica, s oko 900 članova.

Osim jačanja zreloga i trajnoga osobnog obraćenja, prihvaćanja i korištenja duhovnih darova i karizmi u okviru KKODS-a te u čitavoj Crkvi, jedan od glavnih ciljeva KKODS-a jest rad na području evangelizacije. U tom smislu KKODS djeluje na način da potiče i  pomaže pojedincima i skupinama živjeti djelatan i svjedočki život u vjeri.

Djelovanje

Sukladno teološko-pastoralnim smjernicama KKODS-a BiH, ciljevima kao i poticajima crkvenih poglavara i autoriteta KKODS provodi sljedeće projekte:

Formacija

Predstavnici NSZ KKODS okupljaju se redovito na tjednoj molitvi te promišljanju za daljnje djelovanje KKODS-a putem konferencijske veze.

Organiziraju se Seminari novoga života u Duhu u Mostaru u trajanju 14 tjedana (jedan susret tjedno) koje je u 2019. pohađalo 100-njak ljudi.[1]

Od 2015. godine KKODS dva puta godišnje organizira susret svih članova zajednica KKODS-a od kojih se jedan održava u Međugorju, a drugi u jednom od gradova u Republici Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. Susretima u Međugorju nazoči oko 1500 osoba, članova zajednica KKODS-Hrvatske, te članovi iz molitvenih zajednica Bosne i Hercegovine i drugih zemalja te predstavnici drugih crkvenih pokreta i udruga. Riječ je o tematskim susretima na kojima predavači, koji služe u određenim službama te hijerarhiji Crkve i ICCRS-u za sudionike održavaju formacijske seminare, škole i radionice. Osim članova KKODS-a, kao predavači na susretima do sada su nazočili predsjednik talijanske obnove u Duhu Svetom Salvatore Martinez, fra Antun Vučković, don Damir Stojić, direktor ICCRS-a Oreste Pezare, Damian Stayne s obitelji koji između ostaloga vodi međunarodnu službu ozdravljanja i iscjeljenja, zatim Neal Lozano s obitelji, osnivač službe oslobađanja UNBOUND. Tema prošlogodišnjeg susreta bila je Zagovorna molitva – proročko zagovaranje. Glavni predavač bio je Cyril John, dugogodišnji član Vijeća ICCRS-a te predsjednik Pododbora ICCRS-a za Aziju i Oceaniju, koji je u pet dana održao formaciju za proročko zagovaranje za 1.500 članova KKODS i gostiju.

Projekti evangelizacije i molitve

 Zagovorna mreža za Bosnu i Hercegovinu

Projekt Zagovorna mreža za Bosnu i Hercegovinu  je nastao na temelju brojnih molitvenih poticaja i inicijativa koje su pokrenute s nakanom za Domovinu. U projektu sudjeluju pojedinci (mole jedan dan na nakanu u mjesecu postom, krunicom i sudjelovanjem na Svetoj Misi), zajednice-razne duhovne stvarnosti (na redovitim susretima zagovaraju na nakanu) te svi vjernici u organiziranim adoracijama u župama (u gradovima i mjestima treći petak u mjesecu se organizira zajedničko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom).

Večeri slavljenja

Kao jedno od oruđa evangelizacije KKODS koristi karizmu slavljenja te su tako od 2017. godine u nekoliko hrvatskih gradova organizirane večeri slavljenja. Na njihovom primjeru pokušavamo to pokrenuti po raznim gradovima BiH, u studenom 2020. najavljujemo Večer slavljenja u Sarajevu (Skenderija). Radosni smo što možemo posvjedočiti kako je na navedenim događajima u HR bio velik broj osoba koji nemaju doticaja s Crkvom te koji su bili iznenađeni i dirnuti onime što su čuli i vidjeli.

Mediji i društvene mreže

U 2018. godini KKODS BiH pokrenula je facebook stranicu, na kojoj se redovito objavljuju sadržaji i obavijesti o aktivnostima KKODS-a; kao i youtube kanal putem kojih je moguće pratiti nagovori sa susreta KKODS-a.

Aktivnosti u okviru CHARIS-a

 Predstavnici NSZ KKODS-a Bosne i Hercegovine sudjeluju na susretima predstavnika ICCRS-a, sada CHARIS-a na kojima se promišlja i priprema za predstojeće aktivnosti i djelovanje Obnove. Susreti se održavaju nekoliko puta godišnje, a do sada su naši predstavnici sudjelovali na susretu nacionalnih lidera Obnove Europe u Asizu 2018. i u Münchenu 2019. godine.

Tom prilikom održano je više sastanaka s predstavnicima CHARIS-a među kojima i s moderatorom CHARIS-a Jean Luc Moenom, na temu  povezivanja karizmatskih duhovnih stvarnosti i evangelizacije u Bosni i Hercegovini.

Riječ je seminaru koji kroz 15 tema vjernike uvode u novi način slavljenja Gospodina, pružaju mu pouku o temama vjere te razmjenu iskustava. Svaki tjedan održava se susret na kojem se obrađuje po jedna tema. Predavači su duhovnici, voditelji zajednica i službi te osposobljeni članovi zajednica. Cilj Seminara je pripremiti vjernika kako bi se svjesno i slobodno otvorio Bogu i Njemu predao vlastiti život. Glavna svrha seminara jest molitva za novi izljev Duha Svetoga. Pastoralno vijeće molitvene zajednice mora učiniti pažljivu prosudbu osoba koje će pohađati Seminar.