Prvi susret mladih KKODS BiH okupio veliki broj mladih karizmatika iz cijele BiH

1. NAJNOVIJE Susreti KKODS BIH

Veliki broj mladih iz cijele BiH okupio se na prvom povijesnom susretu mladih Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine (KKODS BIH) u Majčinu selu u Međugorju 15. i 16. listopada. Program se sastojao se od duhovnih nagovora, svjedočanstava, molitve, klanjanja i slavljenja sv. Mise.

U programu su sudjelovali i svećenici: fra Tomislav Jelić, don Ante Ledić, don Davor Klečina (duhovnik misije „Mladi za mir“) i fra Dario Galić, koji su cijelo vrijeme neumorno bili na raspolaganju mladima za ispovijed i razgovor te članovi zajednice Nanovo rođeni koji su držali nagovore i svjedočanstva.

Koordinator Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom u Bosni i Hercegovini Mirko Puđa zahvalio mladima što su se odazvali Božjem pozivu i uz pozdrave najavio zajednicu Nanovo rođeni koja je predvodila cijeli susret.


Nakon uvodnog slavljenja Matija Ricov imao je nagovor na temu moć pojedinca. U samom uvodu ukazao je kako zajedništvo ima strašno veliku moć, poglavito kad je ono okupljeno u sili i snazi Duha Svetoga.

Pozvao je sve mlade da nakon što prođe vrijeme učenja spremno se odluče podijeliti primljene milosti, a to mogu samo uz Kristov žar.

U nagovoru je govorio o četiri koraka koja su veoma važna za svakoga pojedinca, to su: osobna molitva i zagovorna molitva, svjedočanstvo života, navještaj i stvaranje učenika.

Poslušajte nagovor.


Mladi bračni par Braslav i Ivona Turić približili su temu Teologija tijela koju je Papa Ivan Pavao II. 70tih godina prošlog stoljeća obradio kroz 142 kateheze.

Spolni čin je predokus vječnosti i on je stvoren samo za dvoje ljudi u sakramentu ženidbe, ako to činimo prije sami sebe odvajamo od Gospodina, a sotona nas sve više približava sebi. Iskorištavajući jedan taj predokus vječnosti odvlačimo sebe i osobu koju volimo najviše na svijetu od Gospodina. To je nit vodilja koja nas je vodila u teškim trenutcima, kazala je Ivona u svjedočanstvu o predbračnoj čistoći.

Više o Teologiji tijela i njihovom svjedočanstvu poslušajte u nastavku.


Sv. Misno slavlje predvodio je don Davor Klečina koji je u propovijedi pozvao sve mlade da se opredijele za Isusa Krista i Bogu kažu DA.

Također je naveo primjere mladih svetaca poput Carlo Acutisa i Chiara Luce Badano koji su u svojoj mladosti postigli svetost i zračili za Isusa Krista.

– Krist svaki put kad se iskreno pokajemo, kad doživimo oproštenje grijeha, Božju milost, okreće novu stranicu i nova stranica je bijela, ti si opet nevin, opet si čist, kazao je don Davor Klečina.

Poslušajte propovijed.


Mišo Lukenda voditelj zajednice Nanovo Rođeni kazao je kako je zajednica prije svega mjesto gdje možemo iskusiti Božju ljubav. U nagovoru se dotakao ključnih točaka zajednice uz vlastite primjere i primjere drugih zajednica.

Upozorio je sve mlade kako moraju paziti da ne izgube plaću, jer mnoge zajednice kad imaju pojedince koji su motivirani krenu stagnirati kad dobiju uslišanje osobnih molitvi. Budući da često miješamo pojmove Božje nagrade i Božje ljubavi Mišo je kroz tri biblijska primjera naveo što je to izgubljena plaća, koja je to nepotpuna plaća i situacija bez plaće.

Na kraju nagovora se dotakao važnog i ključnog sektora autoriteta, jer đavao udara na sliku autoriteta i ona se reflektira na Boga.

U nastavku poslušajte cijeli nagovor.


Marijana je Panić posvjedočila kako iako dolazi iz teške obiteljske situacije uz Boga, Crkvu i zajednicu pronašala svoj smisao života. Shvatila je da dijeljenjem iskustava možemo iscijeliti jedni druge i pomoći jedni drugima.

U zajednici Nanovo rođeni doživjela je susret s Gospodinom i to je ispunilo njezine čežnje i rane, također je primila i emocionalno ozdravljenje. Ključno je bilo u tome reći Gospodinu DA.

Poslušajte svjedočanstvo.


Matija Ricov u nagovoru o teologiji povratka na početku se osvrnuo kako svaka obnova mora proizići iz duhovne obnove i ona se prelijeva u druge obnove a to su: moralna obnova, obnova obitelji i obnova zdravog nacionalnog osjećaja.

Govoreći o teologiji povratka koju je potkrijepio svetopisamskim citatima i tekstovima crkvenog učiteljstva naglasio je kako moramo obnoviti sjećanja.

Na kraju nagovora se osvrnuo na naš hrvatski narod i ukazao kako postoje posebne misije za narod.

Poslušajte nagovor o teologiji povratka.


Da ovo nije samo teorija, nego da zajednica aktivno radi oko okupljanja mladih povratnika iz dijaspore u domovinu, posvjedočio je 21-godišnji Filip Šamija, povratnik iz Kanade, govoreći o svom osobnom putu do Boga, ali i o poteškoćama i izazovima s kojima se morao suočiti kao dijete povratnika iz dijaspore.

Poslušajte svjedočanstvo.


Nedjeljno misno slavlje predvodio je don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika. U propovijedi je mladima posvjedočio o svom svećeničkom pozivu koji je sazrijevao u teškim ratnim vremenima na službi u Sarajevu i u poratnim vremenima na službi u Kostajnici kod Konjica.

Poslušajte propovijed.

Nakon sv. mise mladima su se obratili organizatori susreta – nacionalni koordinator KKODS BIH Mirko Puđa, te koordinatori za mlade u istom tijelu Josip Lucijano Milić i Toni Župarić koji su naglasili da je to uistinu bio povijesni susret, te zahvalili „Nanovo rođenima“ koji su davali i daju veliki poticaj buđenju vjere kod mladih katolika u BiH.

Na kraju susreta predstavljene su sve zajednice iz kojih su sudjelovali mladi te je nad sve njih zazvan Božji blagoslov. Najavljen je i sljedeći zajednički susret mladih iz zajednica KKODS BiH i Hrvatske za Novu godinu u Međugorju.

kkodsbih.com/Josip Lucijano Milić