Susret nadbiskupa Barišića s članovima molitvenih zajednica “Obnove u Duhu Svetome”

Nekategorizirano

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se u srijedu 9. listopada u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu s vjernicima okupljenim u molitvene zajednice “Obnove u Duhu Svetome” Splitsko-makarske nadbiskupije. Tom prigodom članovi zajednica proslavili su dvije godine od početka izgradnje zajedništva kroz koordinaciju, a pod geslom “Kroz kreposti do punine poslanja”, započinju čvršće zajedništvo i novi hod u pastoralnom životu Crkve.
Predvodeći euharistijsko slavlje, nadbiskup je zaželio da nadolazeća pastoralna godina bude godina rasta te da svatko otkrije čvrste temelje vjere te postane svjestan svih bogatstava kojim nas Gospodin neprestano dariva. U središte homilije nadbiskup je stavio Riječ Božju, koja nas traži i želi nam posvijestiti tko smo zapravo, kako bismo mogli živjeti puninu života. “Riječ je tu kad bježimo od života, da nas vrati i da nam pomogne izvršiti ono na što smo pozvani. Isus nas je naučio moliti ‘Oče naš’. U toj molitvi Gospodin nam je utkao sve što je potrebno za naš život, i za odnos s braćom i sestrama, kruh, sloboda i praštanje. Tko dublje otkrije molitvu ne može prestati moliti jer cijeli njegov život postaje molitva”, kazao je nadbiskup i dodao da je molitva radosnija ako dublje uđemo u nju. Molitva obuhvaća dušu, duh, srce i osjećaje i može se usmjeriti samo prema nekome. Razgovarati možemo samo s osobom, s Gospodinom koji je osoba, koji je Ljubav. On želi da uđemo u dijalog s njim, u odnos sinovstva s Gospodinom kojeg imamo, ne po rođenju, već po Isus Kristu.
Nakon misnog slavlja u dvorani je nastavljen prigodni program praćen pjesmom, svjedočenjem i dramskim prikazom. Voditelj programa bio je koordinator Lordan Ljubenkov, koji je više od 500 okupljenih članova, uputio riječ dobrodošlice te iznio izvješće o radu koordinacije i planove rada. Pored 16 postojećih zajednica, želju za ući u postupak učlanjenja iskazale se neke novonastajuće zajednice u Pločama, Opuzenu, Metkoviću i Kaštelima. Vjernici više župa iz tih gradova žele se susretati na zajedničkim molitvama i angažiranije sudjelovati u radu svojih župa ali bi za početak svoj duhovni rast u zajedništvu imali u jednoj od župa iz kojih dolaze te bi uskoro trebali početi održavati molitvene susrete i strukturirati se u skladu s Pastoralnim smjernicama koordinacije.
Ljubenkov je izvijestio i o seminaru ”Nanovo se roditi odozgor” koji je pohađalo 150 kandidata, a održan je tijekom ožujka i travnja u crkvi župe sv. Mihovila na Kamenu u Splitu, dok je završni dan upriličen u crkvi Sv. Leopolda Mandića u Rudinama – Kaštela. Koordinator je iznio i neke nove planove za koje se nada da će se ostvariti u narednoj godini. Osim nastavka susreta druge srijede u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa, planira se škola za voditelje koja bi se organizirala u suradnji s dr. don Mladenom Parlovom, a kojom bi osnažili znanjem postojeće vjernike koji su angažirani u organizaciji rada zajednica. Potom “Obnova Obnove”, trodnevni susret članova zajednica, i na kraju Susret Velikog vijeća i suradnja sa zajednicama Banjolučke biskupije od 14. do 17. studenoga Karmelu sv. Ilije u Zidinama.
Nadbiskup Barišić izrazio je radost zbog uspješnog rada i rasta u njihovim zajednicama. Napomenuo je kako nitko od nas ne gradi sam sebe već smo darovani i sve nam je darovano, zato je potreban odnos zahvalnog priznanja i iskrenosti kao i rasta u duhovnosti. “Danas se traži da naša duhovnost bude znakovita u osobnom ali i u javnom životu te da svjedočimo sklad vjere i života, molitve i djela, unutarnjeg stanja i vanjskog držanja”. Našu vjeru potrebno je živjeti u zajednici, među braćom i sestrama, stoga je nadbiskup svima poželio da rastu u duhovnosti kako bi zajedno mogli izgrađivati Božje kraljevstvo na ovom svijetu. U znak zahvalnosti nadbiskupu je uručen prigodni dar. Trosatni program završio je pjesmom i druženjem uz prigodni domjenak.

Isječak iz emisije “Vijesti iz života Crkve” HKR-a – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se u srijedu 9. listopada u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu s vjernicima okupljenim u molitvene zajednice “Obnove u Duhu Svetome”