Livno: Inicijativni susret za osnivanje nacionalne koordinacije ODS Bosne i Hercegovine

2, AKTUALNO

U Livnu, u Kući Djeteta Isusa, 25. studenog 2017. godine dogodilo se zajedništvo otvorena srca, okupili su se predstavnici i duhovnici karizmatskih molitvenih zajednica Bosne i Hercegovine  od Orašja do Mostara.

Susret je organizirala zajednica Rastimo u Gospodinu pod geslom „Duha ne trnite“ (1. Sol 5, 19). Susretu je bilo nazočno 4 svećenika, 19 voditelja i 13 zamjenika predstavnika 19 molitvenih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine. Na susretu je razmatrana mogućnost koordiniranog djelovanja karizmatskih molitvenih zajednica BiH na što već duže vremena pozivaju predstavnici ICCRIS-a iz Rima, a na primjeru koordinacije ODS iz susjedne Hrvatske.

Inicijativni susret koordinatora karizmatskih molitvenih zajednica iz Bosne i Hercegovine otpočeo je slavljenjem Svete Mise koju je predvodio fra Tomislav Jelić, uz koncelebraciju fra Nikole Spuževića i don Anđela Bartulice. Nakon Mise i klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uslijedio je radni dio susreta u kojem su voditelji predstavili svoje zajednice i dali osnovne informacije o njima.

Nakon predstavljanja i upoznavanja kratko predavanje je održao Lordan Ljubenkov, koordinator ODS Hrvatske koji je govorio o problemima u zajednicama te istaknuo kako se treba čuvati oholosti i mišljenja kako smo mi svetiji od drugih, ali isto tako i pasivnosti, te čekati da sve drugi urade, ne darujući sebe.

Fra Tomislav Jelić je upoznao nazočne s radom Europske mreže zajednica te govorio o temeljnim razlikama između molitvenih zajednica i molitvenih skupina naglašavajući kako u skupinama molimo jedni pored drugih bez veće povezanosti, dok u zajednicama nastojimo živjeti jedni za druge u istinskome zajedništvu i ljubavi.

Fra Nikola Spužević je ukratko sažeo početak karizamatskoga pokreta u BiH vezujući ga uz 80-te godine prošloga stoljeća, bivšu državu te uz osobe iz Hrvatske, don Josipa Marcelića i pokojne don Božidara Medvida i vlč. Tomislava Ivančića.

Domaćin susreta Mirko Puđa, voditelj zajednica Rastimo u Gospodinu, govorio je o koordinaciji zajednica po biskupijama i mogućnosti osnivanja nacionalne koordinacije zajednica BiH, nakon čega je nazočnima podijelio Statut kao i program – smjernice karizmatskih molitvenih zajednica Obnove u Duhu Svetom BiH na razmatranje.

Dario Bošnjak kao osnivač i predsjednik udruge „Mlado sunce“ sa Širokoga Brijega je prenio iskustva civilne udruge u promicanju kršćanskih vrijednosti i utjecaja na društvo.
Susret je završio molitvom i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kojom prilikom je fra Tomislav Jelić posvetio sve karizmatske molitvene zajednice u BiH Presvetome Srcu Isusovu i Bezgješnome Srcu Marijinu.

Najavljeni su i daljnji susreti članova molitvenih zajednica kroz iduću godinu jer je na ovom susretu bilo jasno koliko je značajno biti otvoren iskustvima drugih, a nadasve, koliko je dobro – moliti zajedno.

 

Priredio Josip Milić / Rastimo u Gospodinu

Foto: Antonijo Križan