TESLIĆ: GODIŠNJI SUSRET MLADIH KKODS BOSNE I HERCEGOVINE I HRVATSKE

1. NAJNOVIJE 2, AKTUALNO

Teslić godišnji susret mladih Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom (KKODS) Bosne i Hercegovine i Hrvatske

U Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica kod Teslića, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, uz blagoslov nadbiskupa Tome Vukšića, održan je od 5. do 7. siječnja 2024. godišnji susret mladih u organizaciji Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom (KKODS) Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tema ovogodišnjega susreta bila je „Zdrava duhovnost“, a sudjelovalo je oko 500 mladih iz župa i molitvenih zajednica iz Hrvatske i BiH, te iz Subotičke biskupije. Ni ovaj put nisu izostale mlade obitelji s djecom koje su dale posebna pečat susretu prenosi mrežni portal Hrvatske katoličke mreže (HKM).

Okupljanje je započelo u petak misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa u Tesliću koje je predvodio fra Zvonko Benković, franjevac Bosne Srebrene iz Visokog, uz koncelebraciju domaćega teslićkog župnika don Pave Šekerije te fra Daria Galića, hercegovačkog franjevca i župnoga vikara u Drinovcima.

Na početku susreta u Banji Vrućici dobrodošlicu su svima poželjeli teslićki župnik don Pavo Šekerija, Mišo Lukenda, voditelj zajednice Nanovo rođeni, Matija Ricov, donedavni nacionalni koordinator za mlade KKODS-a Hrvatske te Toni Župarić, nacionalni koordinator za mlade KKODS-a Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji program za mlade pripremile su i  animirale dvije karizmatske molitvene zajednice iz Zagreba: Nanovo rođeni i Božja pobjeda. Na cjelokupnom programu bila je i nekolicina redovnica iz više družbi koje su došle kao pratnja mladima, dok su se Milosrdne sestre sv. Križa ponudile čuvati i animirati malu djecu koja su s roditeljima došla na susret.

.

.

Nakon slavljenja uslijedila je uvodna tema Matije Ricova „Zdrava duhovnost je svjedočanstvo u današnjem vremenu“. Predavanje temeljilo se na knjizi dr. Jure Krište „Hrvatski katolički pokret od 1903. do 1945.“, koja govori o fenomenu nastanka brojnih katoličkih laičkih udruženja i pokreta u Hrvata koji su bili vrlo aktivni unutar društva i Crkve da bi se svi u potpunosti ugasili u 2. svjetskom ratu i dolaskom komunista na vlast. Ricov je uočio sličnosti između tadašnjeg vremena i današnjeg vremena novog buđenja mladih unutar brojnih molitvenih zajednica i pokreta, ali i upozorio današnju generaciju mladih na opasnosti koje su dovele do gašenja tadašnjeg katoličkog pokreta među mladima i laicima. Podsjetio je i na riječi pape Franje kako se karizmatski pokret kao struja milosti mora preliti na cijelu Crkvu i Duhom Svetim obnoviti sve strukture i posvećivati svijet. Također je podsjetio i na riječi bl. Ivana Merza da treba stvarati iznutra ozdravljene i izgrađene pojedince, pa ih tek onda podržati u njihovom širokom društvenom angažmanu. Poučeni iskustvima iz prošlosti predložio je mladima da se uvijek vode sljedećim načelima: 1. Imati jak dar razlikovanja u što se uključujemo i od koga dolazi poziv; 2. Paziti na zajedništvo i čuvati se strančarenja i razdora; 3. Pozvani smo biti poslužitelji a ne menadžeri; 4. Čuvati crkveno jedinstvo i biti sinovima Crkve u poslušnosti hijerarhiji.

Poučeni iskustvima iz prošlosti predložio je mladima da se uvijek vode sljedećim načelima: 1. Imati jak dar razlikovanja u što se uključujemo i od koga dolazi poziv; 2. Paziti na zajedništvo i čuvati se strančarenja i razdora; 3. Pozvani smo biti poslužitelji a ne menadžeri; 4. Čuvati crkveno jedinstvo i biti sinovima Crkve u poslušnosti hijerarhiji.

 

.

U večernjem dijelu programa prvog dana Maroje Burum, voditelj molitvene zajednice Božja pobjeda, održao je nagovor na temu „Postoje li zdravi karizmatici?“ Burum je govorio o predrasudama prema karizmaticima u Crkvi, o nezdravoj duhovnosti kod nekih karizmatika, o strahu i greškama unutar pojedinih zajednica. Dotaknuo se toga tko su ustvari karizmatici, u užem smislu – oni koji su svjesni svojih darova (karizmi) i koriste ih za izgradnju zajednice,  a u širem – svi oni koji su kršteni i u sebi imaju Duha Svetoga te nose potencijal otkrivanja i upotrebljavanja svojih darova za služenje.

.

.

Naveo je sv. Franju kao jednog od najboljih primjera karizmatika, sveca prepunog Božjih darova. Potaknuo je mlade da se otvore Bogu i njegovoj milosti jer Bog čini čuda preko naših darova svaki dan te je završio molitvom da Bog Otac čezne da svatko od nas razvije individualni odnos s njim.

Drugi dan je započeo slavljenjem a potom je uslijedilo predavanje poznatoga salezijanca don Damira Stojića koji je govorio o katehezama sv. pape Ivana Pavla II. o teologiji tijela. Istaknuo je da je brak zemaljski znak Neba i da se u braku dvoje trebaju podložiti jedno drugome u ljubavi, onako kako ljubi Krist. Pravi razlog ulaska u brak treba biti poziv od Boga i dolazak u Nebo. Stojić je govorio o inkarnaciji ta da je Isus Krist, uzevši tijelo, pokazao vrijednost tijela – teologija je ušla u tijelo inkarnacijom. Naglasio je da je obitelj je preslika Presvetog Trojstva, zajedništva unutar Trojstva, a da je brak vidljivi znak nevidljive Božje ljubavi. Don Damir je završio predavanje promišljanjem o ljepoti bogate istočne i zapadne duhovne i liturgijske baštine, uspoređujući ih sa ženom i mužem, te upozorio na važnost dijaloga i zajedništva.

Naglasio je da je obitelj je preslika Presvetog Trojstva, zajedništva unutar Trojstva, a da je brak vidljivi znak nevidljive Božje ljubavi.

.

Potom je uslijedio rad u dvije grupe: jedna se – namijenjena bračnim partnerima i zaručnicima – dotaknula „Zdrave spolnosti u braku“, a druga – namijenjena mladima – „Zdrave spolnosti u mladenačkoj dobi“. Prvoj grupi svjedočili su bračni par Marija i Marko Blagojević, dobro poznati katoličkoj javnosti buduću da su među prvima javno svjedočili o življenju predbračne čistoće. Drugu su skupinu animirali Timon Pavlić i Matija Šafran, mladi voditelji „THS (Teen Holy Spirit) programa za mlade“, usredotočen na rad s mladima tinejdžerske dobi.

.

.

Budući da je bila svetkovina Bogojavljenja, svečano misno slavlje u župnoj crkvi u Tesliću predvodio je don Damir Stojić, u koncelebraciji s fra Zvonkom Benkovićem i fra Dariom Galićem, a bila je i mogućnost ispovijedi.

Na početku poslijepodnevnog dijela programa sudionicima se obratilo nedavno izabrano novo vodstvo KKODS Hrvatske – nacionalni koordinator KKODS-a Niko Rončević i njegov zamjenik Petar Jurčević koji su došli podržati ovaj susret.

.

.

Zatim su uslijedile dvije odvojene panel rasprave: jedna za djevojke – „Zdrava kršćanska žena“, a druga za mladiće – „Zdrav kršćanski muškarac“. Ana i Marija Buljan te Ivona Turić vodile su razgovor s djevojkama iznoseći svoja osobna iskustva i promišljanja o intimnom odnosu s Bogom, krizama, greškama, predanosti i povjerenju. Posebno su se osvrnule na žene u Svetom pismu, poput Blažene Djevice Marije, Elizabete, Rute, Debore i drugih. Naglasile su da svi problemi proizlaze iz dvije stvari: nepoznavanja vlastitoga identiteta i nepoznavanja tko je Bog. Mladićima su se obratili Mišo Lukenda, Matija Ricov i Ante Bilaver govoreći o važnosti autoriteta i muškoj ulozi u duhovnom životu obitelji, zaštiti te odgoju djece. Danas se muškost i očinstvo nalazi u velikoj krizi, a svaki mladić je pozvan da ih iskoristi za dobro i za služenje Bogu.

Naglasile su da svi problemi proizlaze iz dvije stvari: nepoznavanja vlastitoga identiteta i nepoznavanja tko je Bog.

Uslijedilo je svjedočanstvo Ante Bilavera i nagovor na temu „Ozdravljenje identiteta“. Svjedočio je o ljubavi Boga prema nama kakvi god da smo. Bilaver je govorio o traganju, gubitku oca, nedostatku muškoga identiteta, krivoj slici muškarca i strahovima, ali i Božjem odgovoru na njegova traganja.

.

.

U nedjelju prijepodne su uslijedila dva završna predavanja Miše Lukende. Prvo je govorio o „Zdravom stavu prema Crkvi u današnjem vremenu“, a zatim o „Zdravom stavu prema autoritetima“. Mišo je progovorio o krizama koje su kroz povijest pogađale a i danas pogađaju Crkvu, o teškoćama djelovanja Crkve u današnjem svijetu i ponekad nama neshvatljivim odlukama autoriteta. Sve je podsjetio na to da je usprkos silnim krizama Crkva i danas živa jer ju vodi Duh Sveti, a na nama je da Crkvu i naše pastire sinovski ljubimo i vjerujmo Duhu koji ju vodi.

.

.

Nakon ručka svi su se sudionici uputili na misno slavlje u svetište Gospe Kondžilske u Komušinu gdje ih je dočekao i pozdravio župnik i čuvar svetišta vlč. Boris Salapić. Misno slavlje nedjelje Krštenja Gospodinova predvodio je fra Zvonko Benković koji se u homiliji dotaknuo ljepote susreta s drugima, služenja i zajedništva. Potaknuo je sve da milost koju nose u sebi prelijevaju na okolinu u kojoj žive, da idu u svijet i u ljubavi svima šire svima Radosnu vijest.

.

.

Nakon sv. mise svi su se u molitvi posvetili Mariji pred čudotvornom slikom Gospe Kondžilske.

.