SUSRET PAPE FRANJE S ČLANOVIMA MEĐUNARODNE SLUŽBE KATOLIČKE KARIZMATSKE OBNOVE

1. NAJNOVIJE 2, AKTUALNO

Susret pape Franje s 4 tisuće članova Međunarodne službe Katoličke karizmatske obnove (CHARIS), koju je osnovala Sveta Stolica, održan je u subotu, 4. studenog 2023. u dvorani Pavla VI. u Vatikanu, izvijestio je Vatican News.

Susret je održan pet godina nakon početka djelovanja CHARIS-a u povodu završetka događaja pod nazivom „Pozvani, preobraženi i poslani“, koji je bio prilika da se utvrdi ono što je već doživljeno, s pogledom upravljenim prema naprijed, a time i prema novim ciljevima uzimajući u obzir zadaću koju treba izvršiti u službi Crkve. Ne zaboravljajući pritom čovječanstvo koje danas proživljava tragediju novih ratova.

„Vaša zadaća nije ‚kontrolirati karizme‘, nego naviještati Krista svima, i u najmanjim i najudaljenijim mjestima, čak i među siromasima“, poručio je okupljenima papa Franjo.

Na kraju govora Papa je podsjetio da je na njegovom prvom susretu s CHARIS-om, 8. lipnja 2019., održan trenutak šutnje i molitve za mir na Bliskom istoku; stoga je ponovno potaknuo sve da i danas učine isto za mir u svijetu.

Kako napreduje rad CHARIS-a?

Papa Franjo je govor započeo postavljajući brojna pitanja: „Kako napreduje rad CHARIS-A? Kakvo je „zdravstveno“ stanje Katoličke karizmatske obnove u svijetu? Raste li u crkvenoj zrelosti? Pritom je istaknuo da je uloga CHARIS-a pokazati svim zajednicama Obnove put koji treba slijediti u zajedništvu te primijetio: „CHARIS je, da tako kažemo, ‚prozor‘ u širok i raznolik svijet Katoličke karizmatske obnove. Ljudi koji tamo rade imaju izvanrednu priliku ‚gledati‘ s tog prozora i gledati dalje, ići dalje od lokalnoga iskustva i upoznati bogatstvo onoga što Duh Sveti nadahnjuje posvuda, u kulturnim, društvenim i crkvenim vrlo različitim sredinama“, rekao je Sveti otac.

Promicati karizme u Crkvi

Papa Franjo je istaknuo dva vidika prisutna u Statutu CHARIS-a. Prvi je promicanje karizmatske dimenzije Crkve. Promicati, a ne kontrolirati karizme – istaknuo je te dodao da u tomu valja slijediti Duha Svetoga. On je taj koji stvara sklad u raznolikosti.

Promicati duhovni rast

Drugi je vidik poticanje duhovnog rasta svakog krštenika. „Ne smijemo uzeti zdravo za gotovo da smo, kada smo jednom primili krštenje u Duhu, već potpuno kršćani. Put do svetosti treba uvijek napredovati, u osobnom obraćenju, u velikodušnom darivanju sebe, Kristu i drugima, a ne samo s obzirom na duhovno blagostanje“, kazao je Papa.

Molitva za mir u svijetu

Rimski se biskup potom osvrnuo na tragediju koja je u tijeku na Bliskom istoku te podsjetio kako se prethodni susret s CHARIS-om, u lipnju 2019., podudarao s petom godišnjicom susreta u Vatikanskim vrtovima između tadašnjeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskoga Mahmuda Abbasa, uz prisutnost ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. „Braćo i sestre, rat uništava i sjećanje na korake učinjene prema miru. (…) rat uništava sve. Sve. Oduzima ljudskost. (…) Uništava mladost, ne zna reći ništa drugo nego uništavati. Molim vas, borimo se za mir. Nemojmo dopustiti da nam se otme to sjećanje na mir!“, poručio je Sveti Otac.

Na kraju je prisutne papa Franjo potaknuo na molitvu, izvijestio je Vatican News.

Izvor: IKA