Tri milosna dana KKODS BiH u Međugorju

Susreti KKODS BIH

Koordinacija Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine upriličila je radno-molitveni susret za voditelje zajednica i voditelje raznih službi unutar zajednica. Obnova se održala 11.,12. i 13. veljače u Međugorju. Uz voditelje zajednica bili su nazočni duhovnici molitvenih zajednica.

Cijeli program bio je ispunjen  predavanjima, smjernicama, podizanjem novih službi, molitvom, slavljenjem, a kruna svega je bio večernji molitveni program u župnoj crkvi u Međugorju.

Mirko Puđa, koordinator KKODS BiH i organizator susreta, počeo je s geslom: “Duha ne trnite!” Duh Sveti je u obilju izliven na nas. Pozvani smo ga rasplamsati, i zato smo došli u Međugorje Gospi koja je “svim ljudima na svijetu Majka, a nama u BiH, ona je i sestra i Majka.” Ona nas, po Mirkovu pozivu, objedinjuje u duhovnu vojsku Dobra, potrebnu njoj i Kristu, za Božja djela koja On želi ovdje i u svijetu. Mirko je imenovao voditelje novih službi i najavio buduće susrete.

Prvo predavanje imao je voditelj zajednice Rastimo u Gospodinu, Antonio Križan. On je obradio lik proroka i kralja Davida, čovjeka po Božjem srcu.  Antonio je pobrojao dvanaest prepreka s kojima se David morao izboriti da bi bio Božji čovjek. Te iste prepreke i borbe dolaze i nama u susret, na našem putu posvećenja.

Fra Dario Galić je u svome predavanju protumačio lik kralja Šaula, odnosno njegove borbe i promašaje.  “Šaul je imao sve vanjske odlike dostojanstva, ali svoja nutarnja stanja boli i odbačenosti nije rješavao s Bogom. Tako je zastranio i nije ostvario Božje poslanje u svom životu.  Ni mi, ako svoje probleme i boli ne donosimo pred Krista, nećemo moći odgovoriti na Božje poslanje. David i Šaul su imali iste rane odbačenosti i osobnih grijeha. David je sve to rješavao s Bogom i klicao mu, dok se Šaul zatvarao pred Bogom i na ljudski način pokušavao maknuti  svoje slabosti,” istaknuo  je fra Dario.

Vlč. Sandro Jurišić govorio je o važnosti duhovnog rasta kroz osobnu molitvu, čitanje Biblije, molitvu krunice i sakramentalni način života. Na takav način trebamo izgrađivati sebe i odgovoriti na Božji poziv.

Fra Josip Ikić govorio je o duhovnom boju. Naglasio je kako se mi kršćani trebamo duhovno boriti protiv tri protivnika, a to su naše tijelo – naša grešna narav koju moramo suzbijati postom i molitvom, zatim svijet tj. duh ovog svijeta koji odbacuje Boga i treći najveći naš protivnik je sotona i njegovi pali anđeli koji nas napastuju. Ako mi stojimo u Kristu, On nas štititi i daje nam potrebnu snagu i mudrost da s Njim u svemu pobjeđujemo.

Toni Župarić je izabran  za koordinatora mladih u KKODS BiH. On je obradio temu o duhovnom rastu i pokazao “da nas naši problemi i strahovi mogu držati dalje od Isusa,  a to znači i od naše sreće i istinskog poslanja. Da ne bismo upali u takvu zamku važno je tražiti kraljevstvo Božje a ne imati prosjački odnos prema Gospodinu.“

Na susretu u Međugorju imali smo  gosta iznenađenja,  Miju Baradu. On je upravo završio seminar za rumunjske hodočasnike i došao nas pozdraviti. Tom prilikom je govorio o Tri koraka vjere  koja  trebamo napraviti kada se nalazimo u teškim životim situacijama: prihvatiti problem,  zahvaliti Bogu za problem, i moliti da se Bog proslavi u tom problemu i objavi svoju svemogućnost, milosrđe i pravednost.

Posebno je bio dojmljiv naš zajednički odlazak na Podbrdo. Uspinjali smo se razmatrajući radosnu Gospinu krunicu od postaje do postaje. Kod Gospinog kipa, fra Tomislav Jelić, duhovnik KKODS BIH posvetio je Bosnu i Hercegovinu, sve zajednice i cijelu koordinaciju KKODS BiH Bezgrešnom srcu Marijinu.

Na kraju trodnevnog susreta sudionici su svjedočili o snazi Božjeg zahvata i zajedništva. Čuli smo kako je Bog djelovao, doticao i mijenjao mnoga srca,  dajući svakom potrebnu  snagu i radost za daljnji rad na njivi Gospodnjoj.