U Medugorju održan drugi susret zajednica Obnove u Duhu Svetom

Nekategorizirano

Drugi susret zajednica povezanih u koordinaciju Obnova u Duhu Svetom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, okupio je više od 1200 sudionika iz 62 molitvene zajednice, održan je u ozračju zajedništva, molitve, pouke i slavljenja proteklog vikenda u Međugorju, od 1. do 3. travnja. Geslo susreta “PO MILOSRĐU SVOME – PREOBRAZI NAS GOSPODINE!” bilo je nadahnuto, osim aktualnom Godinom Milosrđa i blagdanom Božanskog milosrđa koje se slavilo drugog dana susreta, na Bijelu nedjelju. Ovim geslom željelo se progovoriti o važnosti predanja Bogu u zajedništvu koje uključuje spremnost da se svaki od sudionika preobrazi po milosrđu Božjem. Preobrazba je, kako se istaknuli u svojim uvodnim riječima organizatori susreta, u tome da naučena ponašanja, načini razmišljanja i vrednovanja ovoga svijeta ne budu preslikani u zajednice ODS -a nego da među njima vlada Duh Istine, te uz vjeru i ufanje, djelotvorna Ljubav.

Uz veću uključenost svećenika, uglavnom duhovnika prisutnih molitvenih zajednica te voditelja zajednica u molitvenom dijelu programa, glavni govornici na dvodnevnom susretu bili su: don Damir Stojić, studenski kapelan iz Zagreba, Oreste Pesare, direktor ICCRS Međunarodne katoličke karizmatske službe sa sjedištem u Vatikanu te sestra dr. Hannah A. Schulz iz Obnove u Duhu Svetome Njemačke.

Dalo se primijetiti da su sve pouke s ovog susreta bile usmjerene ka otvaranju srca za primanje milosti po milosrđu Gospodnjem kako bi mogli biti jednodušni i u tom jednodušju djelovati u Duhu – služiti, pomagati, ljubiti, razumjeti druge i prepoznati njihove potrebe, rasti u poniznosti i poslušnosti kroz kušnje koje Bog stavlja pred nas na našem duhovnom putu.

Nakon što je sve prisutne pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota, sa zanimljivim izglanjem nastupio je poznati salezijanski kapelan Damir Stojić, duhovnik molitvene zajednice mladih Božja pobjeda, koja je također bila prisutna na susretu.

Don Stojić progovorio je upravo o Božjem milosrđu kroz odabrane tekstove iz sv. Pisma, dok je Oreste Pesare dotaknuo sve prisutne svjedočenjem o svome obraćenju i putu od ovisnika na rubu zakona do čovjeka vjere, aktivnog katolika i evangelizatora. Uz svjedočenje iznio je svoje iskustvo života u zajednici te važnosti rasta u zajedništvu i kršćanskoj zauzetosti u sredini i zajednici u kojoj djelujemo. Veliki naglasak u svojim predavanjima stavio je na dužnost svakog člana zajednice Obnove u Duhu Svetom da bude aktivan u svojoj župi te nužnosti suradnje zajednica s lokalnim biskupom. Sestra Hannah Schulz, članica Zajednice Blaženstava, socijalna radnica s bogatim iskustvom održanih seminara diljem svijeta govorila je načinu funkcioniranja njezine zajednice te općenito o strukturi grupe kako je gleda psihologija i sociologija, primjenivši je na strukturu molivene zajednice. Svoj je nagovor potkrijepila poznatim odlomkom iz sv. Pisma o čudesnom umnažanju kruha gdje se jasno da iščitati kako se ponaša skupina ljudi u nekoj situaciji (u ovom slučaju apostoli) te odnos i način vođenja mudrog učitelja odnosno Isusa prema skupini koji bi trebao biti primjer voditeljima zajednica.

Misno slavlje u nedjelju na blagdan Božanskog Milosrđa predslavio je vlč. Mihael Kos u zajedištvu s ostalim svećenicima. Nadahnut Božjom riječi vlč. Mihael je uspio približiti poruku Evanđelja, sijući sjeme Božje riječi u svako srce koje je pozorno slušalo i ubiralo plodove.

Gospodin širi naše zajedništvo s drugim molitvenim zajednicama po svijetu onako kako On hoće. Divno je da smo svi zajedno dio toga, istaknuli su voditelji i organizatori ovog susreta Damir Zukan i Lordan Ljubenkov. Odaziv članova na seminar u Međugorju u tako velikom broju još je jednom potvrdio kako su ovakvi susreti itekako potrebni za izgradnju i osnaživanje njih i njihovih voditelja.
Susret je animirao slavljenički tim zajednice Božja pobjeda iz Zagreba.
Susret je se prenosio javno iz Međegugorja preko kanala AHEROPITA na Youtubeu, za što je zaslužan Petar Jurčević iz Splita, a za fotografije su se pobrinuli članovi molitvene zajednice Rastimo U Gospodinu.