U Međugorju održan treći godišnji susret molitvenih zajednica i proslavljeno 50 godina Katoličke karizmatske obnove

Nekategorizirano

U Međugorju je održan treći godišnji susret zajednica, grupa, domova molitva, udruga i inicijativa povezanih u koordinaciju Obnove u Duhu Svetome (ODS) u trajanju od 19. do 23. travnja 2017. godine. Sudjelovalo je više od 100 karizmatskih zajednica iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Slovenije i Italije, što je gotovo dvostruko više od prvog susreta.

Program se odvijao u dva dijela:
· Škola karizmi, od srijede do petka, u Majčinom selu na kojem je sudjelovalo otprilike 500 braće i sestara; (Foto album)
· Godišnji susret članova koji se odvijao od petka do nedjelje u župnoj dvorani sv. Ivana Pavla II. na kojem je sudjelovalo više od 1300 braće i sestara. (Foto album)

Susretu su nazočili duhovnici; svećenici i redovnice. Našu najveću dragocjenost, euharistiju, slavili smo svaki dan kao zahvalu za sve primljene milosti. U subotu je u župnoj crkvi sv. Jakova svetu misu predvodio don Damir Stojić nakon koje je uslijedilo slavljenje, razmatranje krunice i klanjanje; a u nedjelju je u dvorani misu vodio vlč. Dražen Radigović.

Kao i proteklih godina, za slavljenje se pobrinuo slavljenički tim zajednice Božja pobjeda, u suradnji s Alanom Hržicom i molitvenom zajednicom Srce Isusovo te Nanovo Rođenima i zborom mladih iz Splitsko makarske nadbiskupije.

Susret su moderirali i organizirali naši koordinatori Obnove u Duhu Svetom Damir Zukan i Lordan Ljubenkov zajedno sa predstavnicima zajednica ODS-a. Glavni predavač bio je Damian Stayne koji je došao sa svojom obitelji iz Velike Britanije, iz zajednice Cor et Lumen Christi. Njihova zajednica je prije svega kontemplacijska, euharistijska i karizmatska.
U formacijskom dijelu susreta, u školi karizmi Damian Stayne je govorio o važnosti duhovnog rasta i krepostima u suodnosu s korištenjem karizmi. Predavanja su obrađivala teme dara proroštva, dara spoznaje, a također je govorio o službi ozdravljenja i oslobođenja.

Ono što je važno u karizmatskoj duhovnosti da ne možemo bez svakodnevnog molitvenog života jer nas Bog tada ispunja svojom milošću, po molitvi nam daje razlikovanje duhova, hrani nas svojom Riječju i progovara nam u tišini. Važno je ustrajati u molitvi, iznova probuđivati čežnju i ljubav za Bogom te ostati poniznoga duha. Poniznost je ključna u dobivanju milosti Duha Svetoga. U njezinu dosezanju pomoći će nam svjesnost naših slabosti i grijeha, i zahvalnost Isusu što je umro za nas – ako ne znamo koliko nismo dobri bez Njegovoga Duha, onda se nedovoljno poznajemo. Budimo zahvalni na našim zajednicama, one su nam poklon Božji u kojoj nas On preko braće i sestara izgrađuje, oblikuje, obrezuje i ljubi!

U poukama na Godišnjem susretu Damian je govorio o najvažnijoj zadaći po kojoj dolaze svi ostali plodovi Duha Svetoga: naše primanje i vjerovanje u Božju ljubav. Molili smo Boga da uzme našu slomljenost, utaži žeđ za ljubavlju i potrebu za njim i On nas je ispunjao i natapao naše žedne duše. Slavili smo ga svim srcem jer je toga dostojan, spasio nas je od vječne propasti. Božja vizija života svakoga od nas je velika i nevjerojatna, a njegovim dolaskom događaju se mnoge promjene u našim životima. Jasna je poruka: Isus je živ! Zaljubimo se u Njega jer je u njemu svaka slast.

Damian je govorio i o kršćanskoj radosti, o uzvišenom činu ljudskih bića bez kojeg kršćanski život nije autentičan. Neka nam Gospodin poda oči ljubavi da vidimo u drugima vrline i one kreposti koje je dao našim bližnjima, a nama neka posvijesti našu ništavnost i siromaštvo bez Njega – to je put u radost. Radost se javlja iz ljubavi, a ljubav iz poniznosti. Na kraju smo ušli u kontemplaciju Božjega svjetla koje je zabljesnulo i proželo naše duše.

Bogu hvala na svakom bratu i sestri koji su došli, na snažnom djelovanju Njegovog Duha, na pomazanom slavljenju u jednom duhu i zajedništvu, na svima koji su služili na bilo koji način. Molimo i dalje za potrebe Obnove u Duhu Svetomu u Hrvatskoj i svijetu!

Tekst: M.B. Ruah Adonai (ODS)

Foto: M.P. Rastimo u Gospodinu
Izvor: https://www.obnovauduhu.com/