U svetištu Majke Božje Bistričke osnovana nacionalna koordinacija katoličkih karizmatskih zajednica

Nekategorizirano

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke održan je Susret vodstva karizmatskih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine povezanih u koordinaciju Obnove u Duhu u Svetom.
Susret je trajao od 17. do 20. studenoga 2016. na način da su se euharistijsko slavlje i klanjanje održavali u zavjetnoj kapeli Svetišta, a dio sa predavanjima u obližnjem hotelu „Kaj“. Na susretu su sudjelovali duhovnici, redovnice, voditelji i zamjenici voditelja iz 74 zajednice, pored njih su došli uveličati ovaj događaj sestre i braća iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Perua.
Posebne nakane koje su bile prisutne u srcima svih okupljenih bile su vezane za stradanja u Vukovaru i Škabrnji tijekom domovniskog rata te su prikazane i na križnom putu svetišta. U dijelu susreta koji se odnosio na osnivanje nacionalnog zajedništva, na prijedlog okupljenih, kao nacionalni koordinatori potvrđeni su dosadašnji voditelji inicijative – Damir Zukan iz Zagreba i Lordan Ljubenkov iz Splita. Njihovo dosadašnje zajedničko uspješno koordiniranje prepoznato je kao znak zajedništva koje izgrađuje Gospodin. Također je kao predstavnik koordinacije za odnose sa Međunarodnom katoličkom karizmatskom službom potvrđen Marko Blagović, voditelj zajednice Božja pobjeda.

Koordinatori su moderirali program, a slavljenička služba „Božja Pobjeda“ animirala je slavljenje.
Na susretu je sudjelovao vlč. Domagoj Matošević, župnik Svetišta Majke Božje Bistričke, te izaslanici kardinala Bozanića – moderator Nadbiskupskog stola, preč. Marko Kovač i vicekancelar Nadbiskupskog stola vlč. Mladen Škvorc.

Na susretu je bilo istaknuto kako su upravo župe i biskupije forma koordinacije, a glavna odlika djelovanja koordinacije je suradnja i služenje u skladu s potrebama Crkve, posebno onim na pastoralnom planu.

Dio sa prigodnim predavanjima se održavao pod nazivom „Identitet, narav i vizija katoličke karizmatske obnove u Crkvi i svijetu“.
Glavna predavačica bila je Michelle Moran, dugogodišnja predsjednica Međunarodne katoličke karizmatske službe (ICCRS) sa sjedištem u Vatikanu, koja je na susret došla sa suprugom Peterom.

Michelle Moran održala je osam izvrsnih predavanja podijeljenih u tri cjeline:
1. Katolička karizmatska obnova – povijest, rast, razvoj, vizija i narav katoličke karizmatske obnove te zlatni jubilej (50 godina karizmatske obnove) i put koji je pred nama
2. Vodstvo – život i karakteristike voditelja, vodstvo služenjem te vodstvo s vizijom
3. Pneumatologija – teologija krštenja u Duhu Svetomu, karizme, darovi i plodovi Duha Svetoga

Svojim nadahnutim nagovorima je stavila naglasak na viziju i identitet Obnove u svijetu, položaj Obnove u Duhu Svetom Hrvatske i Bosne i Hercegovine te zajedničku viziju djelovanja. Uvela nas je u sam početak Obnove koji se dogodio prije gotovo 50 godina na sveučilištu u Pittsburgu za vrijeme molitvenog vikenda. Naime, grupa od 25 studenata katolika koja je proučavala prva četiri poglavlja Djela Apostolskih u cilju otkrića žive prisutnosti Duha Svetoga doživjela je novu Pedesetnicu koja se iz godine u godine širila i na druge, te je u samo osam godina broj dosegnuo 30 tisuća onih koji su primili novo izljevanje Duha Svetoga.

Također je pridala važnosti činjenicu da se Duh Sveti izlijeva u naše živote kako bismo mogli izvršiti svoju misiju, ali za to trebamo biti potpuno otvoreni iznenađenjima i vodstvu Duha Svetoga. To ostvarenje događa se kroz osobnu molitvu, odnosno kroz intiman odnos s Bogom. Molitva nas gradi iznutra, oživljava, „oštri“ i mijenja. Uz osobnu molitvu koju treba imati svaka osoba u službi dolazi molitva za viziju i poslanje u zajednici te redovna molitva za ljude unutar zajednice. Svaka osoba u tijelu Kristovu ima neku službu, a što je više ljudi u zajedništvu, ta se slika upotpunjuje, darovi i karizme se nadopunjavaju i zajednica postaje jača. Krštenje u Duhu Svetomu donosi i provodi u našem životu sakrament krštenja, uvodi nas u dublji osobni odnos s Bogom i u dublje zajedništvo s braćom i sestrama. Isto tako je važno da svaka osoba u službi ima ispravnu ravnotežu između poslanja, obitelji i posla.

Duhovnik zajednice „Božja Pobjeda“, don Damir Stojić, tijekom susreta je vodio molitvu pokajanja, koja nas je dovela još dublje u Božje milosrđe i ljubav jer je grijeh najveća prepreka za ulazak u Božju dubinu.

Susret je bio prožet stalnim molitvama, slavljenjem, klanjanjem i svakodnevnim euharistijskim slavljem.
Vidjelo se po svjedočenju okupljenih da je Gospodin dao novu snagu voditeljima i duhovnicima koji će zasigurno obilje primljenih milosti donijeti svojim župama, obiteljima, zajednicama i šire.

Svi su se složili kako treba nastaviti moliti za zajedništvo, ponizno služenje i rast u krepostima kako bi se djelo koje Gospodin vodi i dovršilo u Njemu.

Tekst: M.B., Ruah Adonai