Više od 400 mladih KKODS u Međugorju dočekalo Novu godinu

2, AKTUALNO

U Međugorju je od 29. prosinca 2019. do 1.siječnja 2020. godine održan susret mladih Nacionalne službe zajedništva Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom (NZS KKODS) Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovakvi se susreti održavaju s ciljem zajedničke formacije zajednica. Ovo je ujedno bio i prvi susret isključivo za mlade. Na tom je susretu sudjelovalo preko dvadeset karizmatskih zajednica, dok je, u suradnji s ostalim zajednicama, organizacijski dio preuzela zajednica Nanovo Rođeni. Na susretu je govorilo i svjedočilo nekoliko predavača, među kojima su međugorska vidjelica Mirjana Soldo, bivši gangster John Pridmore, p. Božidar Nagy …

 

SVJEDOČANSTVO MEĐUGORSKE VIDJELICE
Prva je svjedočila međugorska vidjelica Mirjana Soldo. Mirjana je svoje svjedočanstvo započela pričom o svome djetinjstvu i prvim ukazanjima koja su se dogodila kad je imala 15 godina. Nakon toga, govorila je o temeljnim stvarima na koje je Gospa upućivala u svojim ukazivanjima. Najprije nam je govorila o važnosti zagovora za one koji još ne vjeruju i potaknula nas je da molimo za one koji nisu upoznali Isusa. Naglasila je i važnost Svete Mise. Gospa je, naime, govorila da između ukazanja i Svete Mise uvijek izaberu Misu; na Misi je Isus prisutan i on treba zauzeti najvažnije mjesto u našem životu. Također je napomenula da kod Gospodina nema privilegiranih, on jednako ljubi sve ljude. Pokušala nam je dočarati koliko Gospa voli svećenike i traži od nas da ih pratimo svojim zagovorom. Veliku važnost dala je i zajedničkoj molitvi u obitelji. Govorila nam je i o važnosti koju post ima. Ostalo mi je u sjećanju kako je rekla da je Gospa, dok ih je učila, od njih tražila da najprije mole jednu deseticu krunice, potom dvije, a nakon toga i cijelu krunicu. Kasnije i da poste jednom u tjednu, a onda i dva puta. Naglasila je kako ne trebamo donositi odluke koje nećemo moći izvršiti, nego male odluke za koje znamo da ćemo ih izvršavati. Potaknula nas je i na mjesečnu ispovijed i podsjetila na važnost svakodnevnog čitanja Božje Riječi.

 

JOHN PRIDMORE O SVOM OBRAĆENJU
Sljedeći govornik bio je John Pridmore. Bivši gangster koji je svoj život nakon obraćenja posvetio propovijedanju i svjedočenju evanđelja. U prvom predavanju govorio nam je o svome djetinjstvu i razlozima koji su ga naveli da dođe u bandu. Roditelji su mu se rastali, a otac mu se oženio drugom ženom koja ga je često tukla… Sve se je počelo mijenjati kada je jedne večeri u klubu, u kojem je radio kao zaštitar, došlo do tučnjave; udario je jednog čovjeka koji je ostao nepomično ležati na podu. Kako je putem kući razmišljao u što se je pretvorio, da mu ljudski život ništa ne predstavlja, polako se počeo otvarati istini. Zavapio je Bogu, iako nije vjerovao da postoji, govoreći mu da ne želi ići u pakao. U tim je trenucima osjetio kako mu se ta praznina, koju je godinama osjećao, polako ispunja nečim čudesnim. Kada je nakon nekog vremena odlučio to sve ispričati svojoj pravoj majci, saznao je da je ona neprestano molila za njega. Upravo je toga dana, kada je zavapio Gospodinu, ona završila devetnicu sv. Judi za njegovo obraćenje. Njegov mu je poočim tada dao Bibliju i potaknuo ga da ju čita. Otvorio je Bibliju i pronašao u njoj dio koji govori o izgubljenom sinu; polako je počeo shvaćati što se događa – pronašao je svog Nebeskog Oca.

On već više od 20 godina svjedoči po cijelom svijetu te je do sada svjedočio pred više od tri milijuna ljudi. Za sebe kaže kako je pravi primjer da Gospodin od nas može učiniti puno više nego što se možemo i nadati. Iako nema nikakvo visoko obrazovanje, napisao je nekoliko knjiga od kojih su neke postale i bestseleri.

FORMACIJA MLADIH PREMA BL. IVANU MERZU
Nakon Johna, Niko Rončević nam je predstavio „Unbound“. Molitvu „evangelizacije srca“ koja koristi istinu evanđelja kako bi nas dovela do slobode i susreta s našim nebeskim Ocem. Na temelju pet ključeva (pokajanje i vjera, opraštanje, odricanje, autoritet i Očev blagoslov) nastoji se usmjeriti ljude da pomoću istina evanđelja iskuse slobodu u Isusu Kristu.

Na susretu je poseban naglasak bio stavljen na našeg blaženika Ivana Merza. O životu Ivana Merza govorio nam je pater Božidar Nagy, koji ujedno i vodi postupak za njegovo proglašenje svetim. Nakon paterova govora postidio sam se što toliko malo znam o prvom laiku u Hrvatskoj koji je uzdignut na čast oltara. Ne samo to nego ga je i papa Benedikt XVI. uvrstio u 18 najvećih svetaca Katoličke Crkve – uzora za štovanje Euharistije. Biskupu Komarici papa Benedikt je rekao da se često moli Ivanu Merzu.

Na patera Nagya nadovezao se Mišo Lukenda koji nam je u svom govoru prenio formaciju mladih po Ivanu Merzu, a koja se sastoji od duhovne, tjelesne i socijalne formacije. Mišo nam je govorio o duhovnoj formaciji u vidu katoličkog karizmatskog pokreta koji ne donosi nikakvu promjenu u Crkvi, već obnavlja katoličku duhovnost prve Crkve. Potaknuo nas je, kao i Mirjana Soldo, da nam središte duhovnosti bude Sv. Misa. Svjedočio je i o tome koliko je svakodnevno klanjanje donijelo velike promjene u njihovoj župi.

Mišo nam je predstavio neka pravila i prilagodio ih današnjim mladima

Druga točka formacije je tjelesna formacija. Gotovo svi sveci koji su radili s mladima, uvidjeli su važnost tjelesne formacije i prakticirali su ju u svome radu. Mišo je govorio o važnosti tjelovježbe te je napomenuo da bismo trebali pokazati svijetu kako izgleda punina života. Kao dio tjelesne formacije, Mišo nam je dao primjer Ivana Merza koji je u svakom periodu svoga života postavio određena pravila kojih se je držao. Pošto je Ivan bio dosta radikalan u življenju prema tim pravilima, Mišo nam je predstavio neka pravila i prilagodio ih današnjim mladima. Primjerice, ustati i dan započeti na prvi zvuk alarma, dan započeti molitvom, organizirati vrijeme, postiti…

Treća točka formacije je socijalna formacija. Cilj je socijalne formacije kroz duhovnu obnovu društva pokrenuti i socijalnu obnovu. Mi kao katolici ne bismo trebali biti indiferentni prema politici, zakonima ili društvu. Kroz socijalnu formaciju nastoji se pripremiti i oformiti mlade u raznim područjima života kao što su poduzetništvo, brak i obitelj, politika ili bilo koje drugo zvanje u životu. Uz socijalnu formaciju spominjala se i intelektualna formacija kojom se nastoji mlade usmjeravati na izvrsnost u svakodnevnom životu.

Na susretu je govorilo još nekoliko svećenika i laika koji su nas poticali na međusobno zajedništvo, posvećenje i poslanje. Vjerujem da nam je svima ovaj susret bio od velike koristi; tijekom slavljenja i pojedinačne molitve mnogi su osjetili Očevu ljubav te primili iscjeljenje i oslobođenje.

Izvor: book.hr / Foto: Matej Halužan