MOLITVENE ZAJEDNICE IZ BIH U ZAJEDNIŠTVU SA BISKUPOM KOMARICOM I DRUGIM SVEĆENICIMA PROSLAVILI DUHOVSKO BDIJENJE U BANJOJ LUCI

1. NAJNOVIJE 2, AKTUALNO

Pod duhovnim motom „Daj nam svima Duha svog“ i ove je godine u velebnoj župnoj crkvi Marije Zvijezde održano tradicionalno, višesatno molitveno Duhovsko bdijenje. Domaćin je – kao i ranijih godina – bio biskup Franjo Komarica, uz pomoć župnika vlč. Zvonke Topića i drugih banjolučkih svećenika te vjernika laika.

U organizaciji Katoličke Karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine na molitveno pokorničko i hvalbeno slavlje stigli su članovi Molitvenih zajednica iz Mostara, Širokog Brijega, Ružića, Gruda, Drinovaca, Livna, Novog Travnika, Orašja, Sarajeva, Zovika, Dubrave, Tolise, Šuice, Bugojna, Busovače, Podmilačja, Kupresa, Jajca i Banje Luke. Njima su se u zborovanju pridružili vjernici župa banjolučkog kraja.

Iz susjedne Hrvatske su bili članovi Molitvene zajednice iz Zagreba te jedan broj vjernika iz nekih dalmatinskih župa.

Više od 900 molitelja, među kojima su bili i brojni mladi, u jedinstvenom molitvenom ozračju proveli su zajedno više sati, moleći, pjevajući, slušajući, razmišljajući, ispovijedajući se. Pritom im je stajao na raspolaganju veći broj domaćih svećenika. Prostrana crkva je bila puna, a brojni mladi i nerijetki odrasli su na podu crkve klečali u molitvi ili sjedili slušajući.

Program je počeo u 11 sati pjesmama Duhu Svetome. Slijedio je pozdrav nazočnima i predstavljanje molitvenih zajednica što je učinio koordinator katoličke karizmatske obnove Mirko Puđa. On je zahvalio biskupu Franji što je i ove godine rado „ugostio“ brojne hodočasnike – molitelje u okviru Duhovskog bdijenja, koje on već dugi niz godina organizira u župnoj (nekad trapističkoj) crkvi Marije Zvijezde.

Zatim je biskup domaćin Franjo uputio riječi dobrodošlice. Zazvao je Božji blagoslov, svjetlo i utjehu Duha Svetoga te zagovor Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve na sve sudionike Bdijenja. U svojoj uvodnoj riječi u cjelokupno slavlje Bdijenja, biskup je podsjetio na drevnu tradiciju Crkve da upriličuje za svoje članove Molitvenu Devetnicu ili barem molitveno Bdijenje uoči svetkovine Duhova.

Pojasnio je dupli sadržaj svetkovine: silazak od uskrslog Krista obećanog Duha Svetoga nad apostole i druge oko njih i oko Isusove Majke Marije okupljene Isusove učenike i dan rođenja početka života i djelovanja Kristove Crkve. Izrazio je svoju radost i zahvalnost Bogu i svima nazočnima što se spremno uključuju u mnoštvo drugih članova Crkve po brojnim biskupijama diljem svijeta, svojom zajedničkom molitvom slavljenja, hvaljenja, kajanja i zahvaljivanja otvarajući se poticajima Duha Svetoga – Životvorca, kako bi bili što vjerodostojniji Isusovi suradnici u Crkvi i u društvu u kojemu žive.

Biskup je protumačio i centralnu ulogu Isusove Majke Marije, kao Majke Crkve, Kraljice Isusovih apostola i Pomoćnice kršćana tijekom svih 20 stoljeća povijesti kršćanstva. U prigodnoj molitvi, koju je uputio Gospi, biskup je molio njezinu majčinsku pomoć i za njezinu preporuku kod Sina Isusa potrebama svih nazočnih ali i svih članova njegov biskupije kao i drugih sugrađana. Preporučio je sve njoj „Majci Milosrđa“, da ona izmoli duh kajanja za grijehe i Božje praštanje i milosrđe za sve raskrajane.

Zatim su članovi Molitvene zajednice „Nanovo Rođeni“ iz zagrebačke župe Botinec predmolili pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom dvosatnu liturgiju kajanja i pomirenja te zacjeljenja rana, osobito iz prošlih ratova na području cijele Banjolučke biskupije. Ta liturgija, s potresnim sadržajem, utemeljena na jednom od dokumenata svetoga pape Ivana Pavla II, osobito se dojmila svih sudionika Bdijenja.

U drugom dijelu liturgije Bdijenja uslijedila su osobna svjedočanstva nekoliko sudionika te nekoliko poticajnih predavanja o važnosti Riječi Božje i Duha Svetoga u životu svakog kršćanina.

Treći dio je započeo zajedničkom molitvenom pobožnošću za Biskupsku sinodu, koju je pred slikom Gospe Majke Crkve i Majke Dobrog Savjeta predmolio biskup Franjo zajedno sa svećenicima i grupom vjernika laika.

Slijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je uz koncelebraciju osam svećenika predvodio biskup domaćin. On je uputio i prigodnu poticajnu propovijed. Podsjetio je najprije na sve nasrtljiviju – za vjeru kršćana pogubnu – kulturu „posvjetovnjačenja – sekularizacije, što rađa potrebom „za pojačanim i vjerodostojnim navještanjem Božje objavljene istine i za produbljenom kršćanskom, vjerskom izobrazbom“. Naglasio je prijeku potrebu zrelih kršćanskih osoba i kršćanskih zajednica, koje će biti „svjesni svoga poziva i poslanja u Crkvi i društvu“.

 

Podsjetio je na encikliku svetoga pape Ivana Pavla II o misijskom poslanju Crkve i na papin ‘krik’ za buđenjem umornim i nezainteresiranim, pozaspalim članovima Crkve i za veću vjernost u navještenju Božjeg kraljevstva. Nadodao je kako papa u spomenutoj enciklici „hvali pojavu crkvenih karizmatskih pokreta, koji su prožeti velikom misionarskom snagom: Kad se ti pokreti i molitvene zajednice u poniznosti uključe u život i poslanje biskupijske zajednice i kad ih biskupi i svećenici srdačno i otvoreno prihvate u biskupijske i župne strukture, oni postaju pravi Božji dar za novu evangelizaciju i za misijski rad u pravom smislu te riječi“.

Biskup je zahvalio svim članovima Molitvenih karizmatskih zajednica za njihovu spremnost da „s novim žarom u molitvi, radu i trpljenju doprinose za rast i širenje Kristovog kraljevstva u svojim župama i biskupijama“.

Svoju propovijed je biskup završio prigodnom motivom Gospi, Majci Crkve i Pomoćnici kršćana.

Zajedničko oduševljeno pjevanje svih nazočnih tijekom mise kao i tijekom cjelokupnoga Bdijenja predvodio je „slavljenički tim“ pjevača i svirača iz župe Drinovci.

Veći dio Bdijenja direktno su prenosili Radio Marija BiH iz Sarajeva i Posavska TV iz Orašja.

Pri kraju mise voditelj karizmatske obnove u Duhu Svetom g. Puđa zahvalio je svim sudionicima Duhovskog bdijenja i izrazio želju i nadu da se i iduće godine ponovo svi nađu na istom mjestu na Duhovskom bdijenju.

Po završetku Bdijenja u istoj crkvi je u sklopu ‘Festivala orguljaške glazbe’ koji je organizirala Napretkova podružnica u Banjoj Luci, održan vrlo uspjeli koncert, kojeg su izveli orguljaš Edmund Andler-Borić iz Zagreba te sopranistice Lucija Borković i Danka Ilić.

TABB

 

 

OSTALE FOTOGRAFIJE