Prvi susret zajednica Obnove u Duhu Svetome povezanih u koordinaciju Hr i BiH

Susreti KKODS BIH

Međugorje, Božje milosrđe – 10., 11. i 12.04.2015. Župa Sv. Jakova
Divno je bilo biti svjedokom kako se po zajedničkoj molitvi na nedjelju Božjeg milosrđa rađa jedno istinsko zajedništvo.
Ovaj prvi veći susret predstavnika zajednica karizmatskog pokreta značajan je korak u stvaranju zajedništva među zajednicama koje djeluju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slavljenjem Božje pobjede iz Zagreba, nagovorima fra Ante Vučkovića iz Splita, koordinatora zajednica Lordana Ljubenkova i Damira Zukana te predsjednika Obnove u Duhu Svetome Italije Salvatora Martineza predstavnici zajednica Obnove u Duhu molili su za djelotvornu Božju ljubav.
Susret koji je odisao dostojanstvenošću ali i velikom radošću okupio je i brojne svećenike i časne sestre koji su uključeni u djelovanje zajednica.
Uz izvanredne nagovore fra Ante Vučkovića, 1100 predstavnika zajednica je imalo prigodu preispitati svoj život i osnažiti se u poslanju. Program se dijelom održavao i u sklopu župnog programa koji je vodio fra Ante Vučković uz podršku članova zajednica pred tisućama hodočasnika.
Bilo je zanimljivo čuti Salvatore Martineza, laika koji je Konzultant tri Odjela papinstva i predsjednik vatikanske Zaklade “Međunarodni Centar Nazaretska Obitelj” osnovane od strane bivšeg Pape Benedikta XVI, a po želji sada svetog Ivana Pavla II, za razvoj učiteljstva o obitelji.
Salvatore je u Međugorju bio predvodnik izaslanstva predstavnika Obnove u Duhu Svetome Italije koja broji više od 200 000 tisuća članova. Oni su ponudili bratsku pomoć za sve potrebno u nastajućem zajedništvu između zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Bilo je dirljivo gledati izlaganje o radu zajednice Regina pacis utemeljiteljice Luise Nottegar, koja je pokazala kako ta zajednica Obnove u Duhu između ostalog u svojem poslanju skrbi u Brazilu o 800 djece.
Koordinacije Obnove u Duhu Svetome potiče članove da žive u Duhu istine s redovitom osobnom molitvom, ponizno osluškujući vodstvo Duha i u njegovanju mira u međusobnim odnosima.
Cilj je iskorititi darove koje daje Gospodin kako bi se što konkretnije djelovalo u društvu i to evangelzacijski, ali i karitativno, prije svega u župama.
Obnova u Duhu Svetome nastaje prvenstveno u biskupijama kroz upoznavanje voditelja i članova na raznim susretima.
Sam karizmatski pokret je osnovan djelovanjem Duha Svetog jer nema čovjeka koji je utemeljitelj nego se radi o gibanju u Crkvi koje broji preko 100 milijuna ljudi kao članova. Papa Franjo je na susretu u Rimu prošle godine na stadionu Olimpic pred 52 000 članova iz 64 zemlje rekao da je karizmatski pokret jedna struja milosti za Crkvu. Film sa ovog susreta smo objavili na Bitno.net, a možete ga pogledati ovdje. (Yotube-Aheropita.)
Susret u Međugorju je održanom sa željom da se poboljša formacija članova što se postiže dijeljenjem iskustva i znanja te zajedničkom molitvom.
Povezanošću se jedna nakana ili jedan projekt može učiniti zajedničkim u oko 60 zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje broje oko 6000 članova. Time se stvaraju temelji i za učinkovitu evangelizaciju.
Možemo reći da je susret zajednica bio jedno predivno iskustvo kojim je započela jedna promjena u smjeru snažnijeg djelovanja. Potvrdilo se da su iskrena srca voditelja i članova zajednica protočna za Božju ljubav i da se po njima čini da se isto događa i u srcima onih koji su se tek prvi put susreli na ovom molitvenom događaju.
Najava ponovnog susreta zajednica iz svijeta sa Papom Franjom u RImu na stadionu Olimpic koji će se održati od 03. do 05. srpnja znak je da karizmatski pokret postaje sve bolji alat Katoličke Crkve u službi evangelizacije.

Petar Jurčević

Foto: Mirko Puđa