Biskup Komarica priznao statut karizmatskoj obnovi u BiH i uručio dekrete KKODS BiH

3. KKODS BiH 6. BISKUPI

U subotu, 4. lipnja 2022. upriličeno je – već tradicionalno – Duhovsko bdijenje u velebnoj župnoj crkvi bivše opatije Marija Zvijezda.

Na poziv domaćeg biskupa Franje Komarice i ove godine su se na molitveno Duhovsko bdijenje – osim domaćih vjernika – odazvao veći broj molitvenih zajednica, okupljenih u Karizmatsku obnovu u Duhu Svetom iz BiH. Došli su autobusima i osobnim vozilima iz više župa Mostarsko-duvanjske biskupije, iz Livanjskog dekanata, te iz srednje Bosne i Posavine.

Više stotina sudionika provelo je od 13 do iza 20 sati u zajedničkoj molitvi, pjevanju i slušanju Božje riječi, te u izlaganju biskupa Franje, nekoliko redovnika franjevaca, jednog đakona i dvoje laika.

Sve je sudionike na početku zborovanja pozdravio fra Domagoj Šimić, župnik i gvardijan na Petrićevcu, biskupov povjerenik za mlade i laike banjolučkog dekanata. On je protumačio tijek zborovanja, a i kasnije je koordinirao pojedinim dijelovima molitvenog slavlja, te pri kraju euharistijskog slavlja  predvodio pobožnost zajedničkog klanjanja pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom.

Mirko Puđa, koordinator Karizmatske obnove u Duhu Svetom  za BiH, izrazio je  biskupu Franji zahvalnost za i ovogodišnje organiziranje Duhovskog bdijenja u Mariji zvijezdi, kamo rado dolaze članovi molitvenih zajednica iz cijele zemlje. Zahvalio je i voditeljima molitvenih zajednica za organizaciju ovogodišnjeg duhovskog hodočašća u Mariju Zvijezdu.

Zatim se biskup Franjo obratio brojnim moliteljima koji su ispunili prostranu Gospinu crkvu, izrazivši svoju „veliku radost“ zbog ovogodišnjeg duhovskog molitvenog zborovanja – pred dragim likom Gospe, Majke Crkve, Kraljice apostola, te Majke svih naroda – a koji se nalazi u toj najvećoj Gospinoj crkvi na području cijele Banjolučke biskupije.

Izrazivši dobrodošlicu svima, biskup ih je pozvao da se najprije zajedno, u pjesmi, obrate dragoj Gospi, te otpjevaju „Himan Mariji Zvijezdi“, a zatim omiljenu hodočasničku pjesmu iz Hercegovine „Došli smo ti Majko draga“.

Prema predviđenom programu, uslijedilo je pozdravno i uvodno obraćanje biskupa domaćina Franje.

Kao moto cijelog pred duhovskog molitvenog zborovanja biskup je uzeo riječi poznate liturgijske pjesme : „Od sva se četiri vjetra Crkva sabire sveta, u živi Božji hram. Krist joj je glava, Duh Božji snaga, Marija Mati, a Nebo dom. Kako je dobro, kako je lijepo, zajedno biti u domu tvom.“

Posjetivši da se svi nalaze na osobitom svetom mjestu molitve i žive vjere, dragocjene duhovne baštine vele zaslužnih redovnika trapista  iz brojnih europskih zemalja, gdje je prije dvije i pol godine utemeljen od strane Banjolučke biskupije  Europski centar za pomirenje, mir i suradnju, biskup je naglasio glavne nakane zborovanja: zahvaljivanje i učvršćivanje u svom kršćanskom identitetu te zazivanje svjetla i snage Duha Svetoga po zagovoru Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve.

Zatim je ukratko izložio službeni nauk Crkve o Kristu, o Duhu Svetom, o Mariji i o Crkvi kao i o njihovim međusobnim odnosima, osobito glede ostvarivanja Božjeg spasenjskog djela s ljudskim rodom. Svoje uvodno obraćenje  biskup Franjo je završio s četiri posebne molitve: Ocu, Sinu, Duhu Svetom i Majci Božjoj i Majci Crkve Mariji.

Uslijedilo je zatim, polusatno zajedničko pjevanje himana, hvalospjeva i klicanja Bogu Ocu i Sinu, a osobito Duhu Svetomu. Pjevanje je predvodila i sviranjem podržavala dobro uvježbana grupa pjevača i svirača, slavljenički tim iz molitvene zajednice „Most Božje ljubavi“ iz Mostara.

Biskup Franjo je zatim održao prigodno predavanje, u kojem je iznio službeni crkveni nauk o Crkvi Kristovoj, s osobitim naglaskom na mjesto i ulogu vjernika laika u Crkvi i u svijetu. Protumačio je udioništvo laika u Kristovoj svećeničkoj, proročkoj i kraljevskoj službi; zatim njihovu ulogu u društvu i u javnom životu. Predstavio je i „velikog sina“ Mjesne i domovinske crkve – blaženog Ivana Merza kao „uzor angažiranog vjernika laika 21. stoljeća“ (Benedikt XVI).

Pri kraju svoga izlaganja biskup je ukratko prikazao „izuzetno bogatu duhovnu, prosvjetnu, kulturnu i civilizacijsku baštinu“ redovnika trapista slavne opatije Marija Zvijezda, velezaslužne za opći razvoj grada Banje Luke i cijele okoline. Tu baštinu, desetljećima prisilno uništavanu i zanemarivanu, sadašnja generacija preostalih katolika u gradu i zemlji pokušava, uz pomoć plemenitih ljudi iz nekoliko europskih zemalja, spasiti od daljnjeg uništenja i ponovo revitalizirati – u duhu socijalnog nauka Crkve.

Izrazio je svoju radost zbog sve većeg zanimanja i domaćih članova Crkve kao i iz drugih sredina za njihov mogući osobni doprinos životvornosti i djelotvornosti Crkve u suvremenom svijetu, u duhu pripreme cijele Crkve za svjetsku Biskupsku sinodu o sinodalnosti u Crkvi.

Nakon pauze i okrijepe uslijedilo je zajedničko pjevanje nekoliko himana, a zatim izlaganja o dosadašnjem sinodalnom putu Banjolučke biskupije, koja se predstavili članovi biskupijskog Odbora za sinodalni put: đakon Ilija Kelić, Ivana Lukenda i Mirko Puđa.

Nakon tih izlaganja, koja su popraćena pljeskom svih prisutnih, opet je zajednički otpjevano nekoliko prikladnih duhovnih pjesama.

Prigodnu duhovsku meditaciju kao i pripravu za sakrament svete ispovijedi imao je fra Tomislav Jelić, župnik u župi Ružići i duhovni asistent karizmatske obnove.

Uz domaćeg župnika Zvonku Topića, više svećenika kao i biskup Franjo stajalo je na raspolaganju za sakrament ispovijedi, kojemu su pristupili brojni sudionici zborovanja.

Poticajno predavanje o djelovanju Duha Svetoga u Crkvi današnjice imao je fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca. Opet je uslijedilo zajedničko pjevanje, a zatim šutnja za osobnu molitvu u tišini i za nesmetano ispovijedanje.

Koncelebrirano misno slavlje predslavio je biskup Franjo. U prigodnoj propovijedi on je još jednom posvjestio nazočnima opipljivost Božjeg milosrđa, ljubavi i skrbi u životu svakog Kristovog vjernika kao i u našim crkvenim zajednicama, te na pravo i obavezu da, kao kršćani, „moramo biti spokojni, radosni i osjetljivi na uvijek nove poticaje Duha Svetoga – za osobno, osobito duhovno dobro i za dobro mnogih drugih naših suvremenika“. Pjevanje su predvodili nazočni pjevači iz više župnih zborova, a svirao je Mirko Puđa.

.

BISKUP KOMARICA PRIZNAO STATUT KATOLIČKOJ KARIZMATSKOJ OBNOVI U DUHU SVETOM BIH I URIČIO DEKRETE KOORDINATORU I DUHOVNOM ASISTENTU KKODS BIH

Nakon zajedničkog klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je uslijedilo pri kraju misnog slavlja, a pod kojim je izrekao svoju nadahnutu meditaciju fra Domagoj, biskup je uručio službeno odobrenje Statuta Karizmatske obnove u Duhu Svetom i dekrete voditelju Karizmatske obnove Mirku Puđi i duhovnom asistentu fra Tomislavu Jeliću.

Zahvalio je njima i svim članovima karizmatskih zajednica za njihovo dosadašnje neumorno i dragocjeno sudjelovanje u životu Crkve u našoj zemlji. Potaknuo ih je da s još većim žarom nastave svoju suradnju poticajima Duha Svetoga na korist svojih župnih zajednica.

Koordinator Puđa i asistent fra Tomislav zahvalili su biskupu Franji i kardinalu Vinku za njihovo veliko razumijevanje i podršku karizmatskom gibanju na području župa u njihovim (nad)biskupijama, što je popraćeno velikim pljeskom nazočnih.

Zborovanje je završilo zajedničkim oduševljenim pjevanjem pjesama u čast Kristu, Duhu Svetom i Majci Božjoj.

Po završetku zborovanja mnogi su se hodočasnici, osobito iz Hercegovine, livanjskog kraja i vrhbosanskih župa, zadržali u dvorištu crkve, u radosnom druženju s biskupom, svećenicima i međusobno.

TABB
Banja Luka, 5. lipnja 2022.