Biskup komarica zajednicama KKODS: Naša je obveza i zadaća biti otvoreni poticajima Duha Svetoga

6. BISKUPI

,Ako budemo podložni djelovanju Duha Svetoga i otvoreni njegovim poticajima, što je naša i obaveza i zadaća, onda ćemo osjetiti nutarnju snagu za učvršćivanje naše vjere i nade, te djelotvornije pokazivanje ljubavi prema našim bližnjima.” Govoreći o Duhu Svetom, napomenuo je kako „tamo gdje je Duh Sveti, nema mrtvila ni močvare“ riječi su mons. Franje Komarice u homiliji Duhovskog bdijenja zajednicama KKODS BiH i RH u trapističkoj crkvi Marije Zvijezde u Banjoj Luci.
Kada bi riječi imale mogućnost opisati ljepotu doživljenoga, onda to uistinu ne bi imalo ogromnu vrijednost! Svojom neprocjenjivošću čini dragocjenim, ono primljeno, koje prožima cijelo biće!
Upravo takvo nešto dogodilo u subotu, u Banjoj Luci, koja je ,,gorila” Vatrom Duha Svetoga, gdje su se okupile molitvene zajednice iz BiH i Hrvatske. To nije bio obični susret ili okupljanje, nego pomazanje Duhom Svetim koji nas čini spremnim živjeti i širiti evanđelje.
Na poziv banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice u subotu, 8. lipnja u trapističkoj samostanskoj crkvi u Banjoj Luci održan je susret molitvenih karizmatskih zajednica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Okupilo se 30-ak zajednica s više od 800 članova i simpatizera Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Bogat program, koji su osmislili biskup banjolučki Franjo Komarica i koordinator KKODS BiH Mirko Puđa, trajao je cijeli dan, a uključio je razne predavače, molitvu i slavljenje.
Voditelj programa Darko Bošnjak iz Molitvene zajednice Mlado Sunce pozdravio je sve nazočne i odmah pozvao mons. Ivicu Božinovića, ekonoma Banjolučke biskupije da kaže nešto o Trapistima, o njihovu dolasku u Banju Luku i građenju samostana i crkve te ostalim djelatnostima kojim su se bavili.
Jedan od predavača bio je fra Ivo Pavić i svojim je predavanjem htio još više približiti ulogu Duha Svetoga u životu vjernika, koliko poznajemo Duha Svetoga, što je to krštenje u Duhu Svetom i kako oživjeti krsnu milost. Nakon predavanja uslijedila je molitva i obnova krsnih obećanja te molitva za darove i plodove Duha Svetoga.
Svjedočanstvo o svom obraćenju podijelio je Marijan Krajinović. Moleći se nesebično za ozdravljenje drugoga i pitajući se ima li život smisla, doživio je svoje osobno duhovno ozdravljenje, kroz strah, muku, tjeskobu, tišinu, smrt. Napisao je knjigu „ Ne dam te od sebe“ na Isusov poziv, na poziv Onoga koji ga je ohrabrio i obratio i ulio mu snagu i vjeru i dao mu smisao za Život.
O Indetitetu KKODS-a, koji se proteže od papa Lava XIII., preko ostalih papa sve do današnjeg pape Franje, koji je dao posebnu ulogu KKO u Crkvi podigavši novu službu CHARIS (Međunarodna služba katoličke karizmatske obnove), govorio je o. Sebastijan Šujević ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, ujedno je i član Vijeća duhovnika KKODS Hrvatske.
Molitva za iscjeljenje i oproštenje dotakla je mnoga srca, molitvu je spontano iz dubine duše govorio fra Tomislav Jelić, župnik u Ružićima koji je i duhovnik KKODS-a BiH.


Jedan od najmlađih govornika rođen u Zagrebu s korijenima u Banjoj Luci je Mišo Lukenda koji je svjedočio o vrijednosti zajednice u jednoj župi te važnosti zagovorničke molitve u zajednicama dajući primjere iz svoje Župe Botinec, Zagreb.
Vrhunac programa bilo je Duhovsko bdijenje odnosno koncelebrirano Euharistijsko slavlje i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio biskup Komarica.


U svojoj propovijedi biskup Komarica naglasio je kako od prve Pedesetnice Duh Sveti nikada nije napustio Crkvu, kao što nije ni sam Isus Krist.
– Duh Sveti ne napušta nikoga ni od nas ovdje nazočnih, ni naš narod, ni naš životni ambijent. On je na djelu. On je, siguran sam kako ste danas i osjetili, ovdje danas na djelu u vašim srcima, razmišljanjima i vašoj radosti – kazao je biskup u propovijedi.
Nadodao je da ako budemo podložni djelovanju Duha Svetoga i otvoreni njegovim poticajima, što je naša i obaveza i zadaća, onda ćemo osjetiti nutarnju snagu za učvršćivanje naše vjere i nade, te djelotvornije pokazivanje ljubavi prema našim bližnjima. Govoreći o Duhu Svetom, napomenuo je kako „tamo gdje je Duh Sveti, nema mrtvila ni močvare“.
Djelo je Duha Svetoga i to najveličanstvenije u povijesti Božjega stvaranja i spasenja utjelovljenje Sina Božjega. Jednako tako djelo je Duha Svetoga i Bogomajčinstvo Djevice Marije – nadodao je mons. Komarica.
Kazao je kako uz pomoć Duha Svetoga želimo nanovo otkriti prisustvo Isusa Krista i učinkovitost njegova spasiteljskog djelovanja u našoj sredini preko nas samih.
Biskupove riječi su bile ujedno i ohrabrenje da ,,vičemo s krovova” da je Isus živ i da se ne bojimo svjedočiti svoju vjeru u Trojedinoga Boga, Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga – Životvorca, rekavši: „Ne boj te se otvarati Duhu Svetome i njegovim novim poticajima i ne bojte se svjedočiti svojim biskupima župnicima, svećenicima i svima drugima da ste doživjeli iskustvo živoga Boga.”Mirko Puđa je u ime KKODS-a BiH darovao biskupu prigodne poklone koje su uručili Ines Križan i Ivana Puđa.
Euhrastijsko slavlje uveličao je slavljenički tim iz Sarajeva „Al Shadai“ s voditeljem zajednice i slavljeničkog tima fra Danijelom Rajićem.
Nakon euharistije upriličeno je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio biskup Komarica. Klanjanje je pjesmom i glazbom animirao slavljenički tim „Nanovo rođeni” iz Botinca s voditeljem tima Vigorom Gregom.
Nakon blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom biskup je posvetio vjernike srcu Marijinu, Majci svih naroda, a onda je krenula procesija s Gospinom slikom okolo crkve moleći litanije i pjevajući prigodne pjesme.
Nakon završnog blagoslova biskup je ostao u radosnom druženju s brojnim članovima molitvenih zajednica ispred samostanske crkve.