Zajednice se odazvale na poziv biskupa Komarice na zajedničko duhovsko bdijenje

2, AKTUALNO

U župnoj crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo, u subotu, 8. lipnja 2019. održana je jedinstvena višesatna svečanost Duhovskog bdijenja i spomena Marije – Majke svih naroda, koji se već više godina javno obilježava u toj Gospinoj crkvi.
Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je sugerirao Katoličkoj karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom BiH i Hrvatske da se okupe na Duhovsko bdijenje u Banjoj Luci u isto vrijeme kada se i Sveti Otac Franjo na trgu sv. Petra u Rimu sastaje s predstavnicima katoličke karizmatske obnove iz cijelog svijeta i kada službeno počinje djelovati od njega osnovana nova organizacija Charis, koja ujedinjuje od istog pape ranije osnovane organizacije u karizmatskoj obnovi Crkve: Međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove i katoličko bratstvo.
Koordinator zajednica Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, Bosne i Hercegovine Mirko Puđa, sa svojim suradnicima iz BiH i RH bio je glavni i odgovorni organizator susreta brojnih molitvenih zajednica iz raznih župa bosansko-hercegovačkih biskupija te župa iz splitsko-makarske i zagrebačke metropolije. Stiglo ih je na molitveno duhovni susret preko devet stotina. Njima se pridružilo i stotinjak vjernika iz banjolučkih župa.
S područja koordinacije KKODS BiH sudjelovalo je 17 zajednica: „Most Božje Ljubavi“ iz Mostara, „Sv. Mihael“ iz župe Drinovci, „Emanuel“ iz župe Gorica-Sovići, „Rastimo u Gospodinu“ iz župe Podhum, „Spiritus Sanctus“ iz Sarajeva, „Božja Ljubav“ iz Travnika, „Rastimo u Gospodinu“- Livno, „Nova zajednica“ iz Jajca, „Srca Isusovo i Srce Marijino“ iz župe Novi Travnik, „Dva srca“iz župe Tolisa, „Srce Marijino“- Banja Luka, „Rastimo u Gospodinu“- Kiseljak, „Rafael“ župa Livno, „Milosrdni Isus“-župa Dubrave, „Duh Sveti“-Kupres, „Božje milosrđe“- župa Šujica, „Mlado Sunce“-Široki Brijeg.
S područja koordinacije KKODS Hrvatske: „Ruah Adonai“-Zadar, „Sv. Ivan Krstitelj“-župa Švica, „Dva Srca“-župa Krasno, „Gorući Grm“-Zagreb, „Maranatha“-Zagreb, „Nanovo Rođeni“-Zagreb-Botinac, „Hosana“-Bjelovar, „Dobri Pastir“-Klis, „Apostoli Božjeg milosrđa“-Knin, „Sveti Križ“-Split-Veli Varoš, „Vis David“-Knin, „Udruga Milosrdni Isus“-Zagreb.
Duhovno-molitveni program je počeo u 10.30 sati, a završio oko 21 sat. Izmjenjivale su se molitve, slavljenja i predavanja, te kraće pauze. Cijelo vrijeme je bila prigoda za sakrament svete ispovjedi.
Predavanja su održali: fra Ivo Pavić OFM, o. Sebastian Šujević DI, fra Tomislav Jelić OFM, mg. Marijan Krajinović i Mišo Lukenda.
Svečanu koncelebriranu Misu Duhovskog bdijenja, zajedno s desetoricom svećenika, predslavio je biskup Komarica. Misno slavlje je započelo procesijom sa slikom Marije Majke svih naroda, koja je stavljena u toj crkvi na javno čašćenje i koju časte brojni hodočasnici (i turisti) koji prolaze kroz Banju Luku.
Na početku misnog slavlja koordinator KKODS BiH Mirko Puđa, zahvalio je biskupu Komarici na pozivu i omogućavanju duhovno-molitvenog susreta zajednicā KKODS, te mu uručio prigodne poklone-simbole karizmatskih pokreta BiH.
U svom uvodnom obraćanju biskup Komarica je izrazio „najsrdačniju dobrodošlicu“ svim nazočnima i izrazio zahvalnost organizatorima slavlja Povezao je slavlje u Banjoj Luci sa brojnim slavljima diljem svijeta od Rima – do Amsterdama gdje se u isto vrijeme održavaju centralna slavlja karizmatskog pokreta u Katoličkoj Crkvi odn. čašćenje Marije-kao Majke svih naroda.
Podsjetio je na nakanu pape Franje, da osnivanjem nove crkvene organizacije Charis „cijela Crkva treba primiti na znanje da karizmatska obnova pripada cijeloj Crkvi“, a ne samo pojedincima, skupinama, udrugama ili pojedinim sredinama.
U prigodnoj propovjedi, polazeći od misnih čitanja, biskup Komarica je podsjetio na vjerovanje Crkve da Duh Sveti trajno djeluje u Crkvi i u svijetu. Njegovo djelovanje se u vremenu nakon Drugog Vatikanskog koncila osobito prepoznaje u buđenju brojnih duhovnih gibanja. Ta gibanja ne dopuštaju stagnaciju, nezainteresiranost i duhovni nemar nego utiru nove smjerove novoj evangelizaciji.
Podsjetio je na jedinstveni uzorni primjer suradnje čovjeka sa Svetim Duhom u osobi Presvete Djevice i Bogorodice Marije. Protumačio je sadržaj njenih ukazanja u nizozemskom gradu Amsterdamu od 1945 do 1959 godine. Poruke iz tih ukazanja vidjelici Idi Peerdeman službeno su od Crkve priznate, a njeno čašćenje kao Majke svih naroda širi se diljem svih kontinenata. U duhu Gospinih usmjeravanja cijelog čovječanstva prema križu, „koji je najveći i najjasniji izraz Božje Ljubavi prema palom čovječanstvu“ biskup Komarica je pozvao sve prisutne da osvježe i obnove svoju ljubav prema Kristu raspetom i uskrslom!
Pri kraju misnog slavlja, uslijedilo je zajedničko klanjanje „živom Isusu“ izloženom u Presvetom Oltarskom sakramentu.
Nakon klanjanja, uslijedila je pobožnost pred izloženom slikom Majke svih naroda. Biskup Komarica je izmolio Molitvu Zavještaja Crkve i čitave ljudske obitelji Majci Božjoj, koju je prvi put izgovorio papa Ivan Pavao na Duhove, 7. lipnja 1981. Uslijedila je zatim svečana procesija s Gospinom slikom oko crkve, praćena pjesmama i molitvama. Biskup Komarica je pre vratima crkve nakon molitve i himna u čast „Mariji Zvijezdi“ u Trapistima još jednom zahvalio svima na jedinstvenom sudjelovanju u slavlju zajedničke vjere, nade i ljubavi.
Nakon toga je pojedinačno mnogima podijelio blagoslov i ostao duže vrijeme u radosnom pjevanju duhovnih pjesama s brojnim članovima zajednica KKODS BiH i HR. Dio višesatnog i programa i Misno slavlje animirali su članovi „El Shadai“ iz Sarajeva s voditeljem fra Danijelom Rajićem, a dio programa, klanjanje i procesiju članovi „Nanovo Rođeni “ iz Zagreba s voditeljem Vigrom Gregom. Cijelu svečanost je snimala TV „Laudato“ iz Zagreba.