ČETRDESET NOVIH ČLANOVA PRISTUPILO ZAJEDNICI RASTIMO U GOSPODINU

1. NAJNOVIJE 2, AKTUALNO

Na 3. korizmenu nedjelju u Kući Djeteta Isusa u Livnu upriličen je popodnevni molitveni susret, na kojem je Molitvenoj zajednici „Rastimo u Gospodinu“ iz Livna pristupilo 40 novih članova. Kroz posljednja tri mjeseca novi članovi su se upoznavali s radom zajednice te su im stari članovi predavali različite teme o osnovama vjere i duhovnom rastu.

Na susret su pozvali mlade iz molitvene zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca (Zagreb) s njihovim suvoditeljem Matijom Ricovim, koji je ujedno nacionalni koordinator za Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom (KKODS-a ) Hrvatske.

Iz zajednice „Mlado Sunce“ iz Širokog Brijega došao je slavljenički tim koji je svojom nazočnošću i sudjelovanjem uveličao molitveno slavlje.

.

Cijeli popodnevni molitveni susret protekao je u slavljeničkom i molitvenom ozračju. Na početku susreta Matija Ricov je održao prigodno predavanje o zajednici i zajedništvu pozivajući se na Djela apostolska, koja govore o prvoj kršćanskoj zajednici: „Oni su bili postojani u apostolskoj nauci, zajedničkom životu, lomljenju kruha i u molitvama“. Naglasio je kako je upravo zajedništvo najveći dokaz autentičnosti zajednice te upozorio da se svi trebaju čuvati zavisti koju smatra teškim grijehom.

Govorio je i o evangelizaciji, karizmama u Crkvi, krštenju u Duhu Svetom i o karizmatskom pokretu u Katoličkoj Crkvi od II. Vatikanskog koncila pa do danas. Citirao je papu Franju koji je rekao kako karizmatska obnova treba biti „struja milosti koja mora zahvatiti cijelu crkvu“. S tim uvjerenjem papa je osnovao Charis (Međunarodnu službu Katoličke karizmatske obnove). „Naša je dužnost donijeti cijeloj Crkvi obnovu u Duhu Svetom“, rekao je Ricov.

Naglasio je: „Karizme i darovi nisu znak nečije svetosti i duhovnosti, nego su one darovane da bi se napredovalo u svetosti i služilo se njima u evangelizaciji Crkve, tj. u nastojanju oko spašavanja duša“. Iskustvo krštenja u Duhu Svetom vidi kao produbljenje sakramentalnog života i pomoć da bolje iskoristimo milost sakramenata.

Nakon predavanja uslijedila je sveta misa koju je predvodio fra Dario Galić, župni vikar u Drinovcima i duhovnik zajednice „Mlado sunce“ iz Širokog Brijega.

U propovijedi se osvrnuo na evanđelje koje govori o Isusovu susretu sa Samarijankom od koje traži da mu da napiti se vode i o duhovnoj žeđi koja danas vlada u našemu društvu. „Žeđ za Bogom ne mogu utažiti novac i bogatstvo. Postoje dijelovi čovjekova srca i duše koje je Bog stvorio za sebe i samo ih Bog može ispuniti. Krist je jedini put kojeg nam je Otac dao da možemo zahvatiti puninu života. Naša je svrha ostati vjerni Bogu i u zajedništvu s Bogom i ljudima doći u nebo“ . Nazočne je pozvao da slijede Isusa, koji je za sebe rekao da je „put, istina i život“.

.

Nakon svete mise i euharistijskog klanjanja, uslijedilo je primanje novih članova u zajednicu, koji su dali predanje na godinu dana.

Po završetku molitvenog susreta svi članovi zajednice dobili su Novi zavjet, krunicu te prigodne molitvenike za osobni duhovni rast, nakon čega su upriličili Agape uz zakusku i druženje s članovima i gostima do kasno uvečer.

Foto: Danijel Perković
Tekst: Josip Gelo