Kardinal Puljić priznao statut KKODS BiH

3. KKODS BiH 6. BISKUPI

Kardinal Vinko Puljić uručio je Statut Katoličkoj karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine

U subotu 17. listopada 2020. godine uoči misijske nedjelje u Novom Travniku u župi Presvetog Trojstva i drinskih mučenica održao se povijesni događaj za Katoličku karizmatsku obnovu u Duhu Svetomu Bosne i Hercegovine (KKODS BiH). Održan je molitveno-karizmatski susret u organizaciji spomenute župe i Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetomu BiH na kojem je uzoriti kardinal Vinko Puljić uručio odobreni Statut za KKODS BiH. Velika crkva je bila premala za sve prisutne koji su došli svjedočiti ovom povijesnom danu.

Moto okupljanje je iz prve Ivanove poslanice: “Radujmo se i radost naša da bude potpuna.” (1 Iv 1,4).

Na početku susreta prisutnima se obratio župnik u Novom Travniku don Anto Ledić. Zaželio je bratsku dobrodošlicu te je govorio o povijesti župe i događanjima u njoj. Na kraju svog govora,želja mu je bila da sve zahvati milost Duha Svetoga, milosrdni Isus i njegova Prečista Majka Marija.

Nakon župnikovog govora, Mirko Puđa, koordinator zajednica KKODS BiH, zahvalio se don Anti što je primio molitvene zajednice otvorenog srca.

U prvom dijelu programa sudjelovalo je oko 350 članova. Od ukupno osamnaest molitvenih zajednica koje su bile na ovom susretu, petnaest ih je bilo koje pripadaju koordinaciji KKODS BiH i dvije zajdnice koje su izrazile želju biti na ovom susretu, te jedna molitvena zajednica iz Republike Hrvatske koja je predvodila slavljenje.

Zajednice koje su sudjelovale na susretu su: Most Božje ljubavi – Mostar, od koje je na susret u Novi Travnik došlo najviše, njih oko sto članova; Dva Srca – Tolisa; Rastimo u Gospodinu – Livno-Podhum, Emanuel – Gorica-Sovići; Gospina grupa mladih iz Međugorja; Mlado Sunce – Široki Brijeg; Božja ljubav – Tranik; Spiritus Sanctus – Sarajevo, Rastimo u Gospodinu – Kiseljak; Rastimo u Gospodinu – Jajce; Volja Očeva – Granići; Srce Marijino – Banja Luka; Mihovil – Drinovci; Milosrdni Isus – Dubrave; najmlađa po osnutku molitvena zajednica Misionari ljubavi iz Novog Travnika; mala molitvena skupina Sila Gospodnja – Mostar; dvije zajednice koje ne pripadaju koordinaciji KKODS, jedna iz Tomislavgrada, a druga je zajednica mladih iz Orašja; te zajednica Apostoli Božjeg milosrđa iz Knina sa svojim slavljeničkim timom “VIS David” koji su predvodili slavljenje na susretu.

Prvo predavanje na temu o karizmatskom pokretu i obnovi u Duhu u katoličkoj crkvi održao je pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren. Između ostalog, biskup je upozorio na zamke u koje upadaju voditelji molitvenih zajednica i njihovi članovi, te naglasio važnost razlučivanja duhova. Biskup Marko približio je dokument Karizmatskog pokreta i obnove u Duhu u Katoličkoj crkvi. Dokument je donijela biskupska konferencija Hrvatske, a usvojila ga i biskupska konferencija BiH.

Najavljeni predavač Damir Zukan, koordinator KKODS u Hrvatskoj, morao je iz opravdanih razloga otkazati svoj dolazak, te ga jezamijenio Josip Bilandžija. On je naglasio važnost življenja u Duhu kao u prvoj kršćanskoj zajednici. Posvjedočioje kako je Bog preobrazio njegov život ali i živote drugih mladih koje on poznaje nakon što su upoznali Božju ljubav.

Fra Tomislav Jelić duhovni asistent KKODS BiH ohrabrio je sve pristutne govoreći im o novom životu vjernika nakon krštenja u Duhu Svetom. Svoj nagovor završio je molitvom.

U drugom dijelu programa, predavanje je održao poznati bosansko-hercegovački karizmatik dr. sc. fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca.U godini Božje riječi, fra Ivo je izabrao baš ovu temu o kojoj je govorio. Koliku snagu ima Božja riječ govori primjer grešnog Augustina koji je postao sveti Augustin, kazao je fra Ivo. Naglasio je da bi vjernik u potpunosti ispunio svoju misiju i donio dobre plodove, mora u potpunosti predati  svoj život u Isusove ruke i djelovati u pomazanju Duha Svetoga.

Nakon predavanja, fra Ivo se pomolio za iscjeljenje, ozdravljene, oslobođenje te za novi izljev Duha Svetoga na sve zajednice. Milost Božju brojni su svjedočili.

Vrhunac slavlja bila je sveta misa koju je predslavio kardinal Vinko Puljić. U prigodnoj propovijedi najprije se osvrnuo na spomendan Sv. Ignacija Antiohijskog koji se proslavljao taj dan podsjetivši kako je on naslijedio Sv. Petra na mjestu biskupa u Antiohiji te da je umro mučeničkom smrću u Rimu. Zatim je progovorio samim pripadnicima pojedinih karizmatskih zajednica. „Dugo vremena smo vjeru shvaćali i prenosili racionalno, razumom, a s novim karizmatskim pokretima koji su u službi nove evangelizacije u tu poruku uključeno je i srce“, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup te upozorio na određene opasnosti koje se mogu iz toga izroditi. Prije svega poručio im je da u svom životu moraju biti svjedoci: u obitelji, na radnome mjestu, a da bi to uspjeli treba ostaviti oholost po strani. „Bez poniznosti nema ni svjedočenja i svetosti“, zaključio je kardinal Puljić.

U propovijedi je još kazao kako je važno tražiti Boga u ovo vrijeme kušnji, jer “slijediti Isusa znači biti hrabar”. Naveo je primjer jedne majke koja je u vrijeme komunizma dolazila u zatvor ohrabrivati nevino optuženog sina da bude vjeran. Kardinal je istaknuo i primjer Blanke, majke svetog Ljudevita kralja, kojeg je upućivala u svetost života. Govorila je kako radije voli vidjeti svog sina mrtva nego da smrtno sagriješi. “Takvih nam majki danas treba”, kazao je kardinal Puljić. Naglasio je važnost razlučivanja duhova navodeći poniznost kao znak po kojem možemo prepoznati jesmo li na dobrom putu ili nismo.

Na kraju svetog misnog slavlja, kardinal Vinko Puljić uručio je i potpisao odobreni Statut, koji vrijedi za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Statut je u ime molitvenih zajednica KKODS BiH preuzeo i potpisao Mirko Puđa, koordinator KKODS BiH zajedno sa fra Tomislavom Jelićem, duhovnim asistentom KKODS BiH.To uručenje i priznanje donijelo je veliku radost za sve članove KKODS u Bosni i Hercegovini. Koordinator Puđa se zahvalio Bogu, kardinalu Puljiću, biskupu Marku i svima prisutnima.  U svom obraćanju, on je kazao kako sada u njegovom srce bolje zvuče riječi pape Franje koji je rekao “Vi, karizmatska obnova, dobili ste veliki dar od Gospodina: rođeni ste iz želje Duha Svetoga kao struja milosti u Crkvi i za Crkvu”. Puđa je rekao „Mi doista želimo biti struja milosti koja Majci Crkvi donosi svoju notu duhovnosti, mi smo Crkva i ne želimo biti van Crkve, bili smo uvijek Crkva i ostajemo u Crkvi.

Banjalučki biskup Franjo Komarica i Mostarsko-Duvanjski biskup i Trebinjsko-Mrkarski upravitelj Petar Palić uputili su svoje pozdrave svima prisutnima jer nisu mogli doći na susret zbog ranije dogovorenih obveza.

Na kraju susreta vjernici su se, duhovno okrijepljeni, razišli u radosti i miru uz pjesme slavljenja.

Text i Foto: Krešimir Šaravanja i Marlena Trlin